Végre megtudhatjuk, hogy miért kapott 1,8 milliárdot a Századvég

Végre megtudhatjuk, hogy miért kapott 1,8 milliárdot a Századvég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MNB által kiírt tenderen a Századvég-alapítvány 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliós ajánlatával szemben. A Transparency International Magyarország ezután kiperelte a győztes tanulmányt és annak bírálatát, vagyis nyilvánosságra kell hozni, hogy miért a kormányközeli intézet pályázata nyert.

Jogerősen, másodfokon is pert nyert a Transparency International Magyarország az MNB ellen abban a perben, amelyben az "MNB részére komplex kutatáselemzési és ezek feladatokhoz kapcsolódó kommunikációs feladatok megvalósítása" elnevezésű, 2015. évi közbeszerzés iratainak kiadását kérte - írja a Napi.hu.

A pályázaton a Századvég-alapítvány 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliós ajánlatával szemben.

A jogerős ítélet értelmében az MNB-nek az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül ki kell adnia mind a Századvég mintatanulmányát, amelynek magas pontszámaival a közbeszerzést megnyerte, mind a közbeszerzés döntési eljárása keretében készült dokumentumokat, jegyzőkönyveket. - olvasható a Kopint-Tárki honlapján.

Az MNB 2015. február elején tette közzé a szóban forgó közbeszerzési felhívását. A márciusi határidőig ketten jelentkeztek, a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Kopint-Tárki és a Tárki alkototta konzorcium.

Az MNB április végén a Századvéget hirdette ki győztesnek, 3 évre, 1,8 milliárd forintért.

Ezt követően a Kopint-Tárki iratbetekintést kért az MNB-től, majd ez alapján megállapították, hogy:

a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg a kiíró által a tenderdokumentációban előírt feltételeknek.

A Kopint-Tárki vezette konzorcium előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az MNB-nek, amelyben egyenként kitért a szakmai értékelés szempontjaira, például arra, hogyan adhatott maximális pontszámot az MNB a Századvég dolgozatára, ha abban egyetlen, a megadott időszakban megjelent forrás felhasználására sem került sor, pedig ez előírás volt.

Az MNB visszautasította a Kopint-Tárki valamennyi vitakérdését

Ezután ment perre a Transparency International Magyarország, amelyet most másodfokon is megnyert a civil szervezet.

Hozzászólások