BKK: papírok bizonyítják, hogy nem pénznyelő a Lehel téri automata

BKK: papírok bizonyítják, hogy nem pénznyelő a Lehel téri automata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A BKK szerint több hivatalos dokumentum is bizonyítja, hogy tízezressel és nem húszezressel fizetett a Lehel téri automatánál az az utas, aki azt állította: a berendezés nem adott vissza pontosan, tízezer forintját elnyelte.

Az érintett utas beszámolója az atv.hu-n jelent meg. Augusztus közepén az egyik Lehel téri automatából vett bérletet. Húszezressel fizetett, de a gép csak 500 forintot adott vissza, pedig a bérlet 9500 forintba került – állította. Az esetet rögtön bejelentette a cég ügyfélszolgálatán, de a vonal megszakadt, nem tudták befejezni a beszélgetést. Másnap az ügyfél levélben is bejelentést tett. A BKK válaszában az állt, hogy a rendszerük szerint ő tízezressel fizetett, és a gép pontosan adott vissza. Elnézést kértek tőle, de jelezték, hogy visszatérítésre szerintük így lehetőség.

Hivatkoztak arra, hogy a szabályozásuk szerint húszezressel csak akkor lehet fizetni, ha a megvásárolt termékek ára legalább 15 005 forint. Erről azonban egy árva szót sem írnak az automatán, de ígéretük szerint dolgoznak azon, hogy ezt a kivételt feltüntessék a gépeken.

BKK: nem károsították meg az utast

A Budapesti Közlekedési Központ csütörtök délután hivatalos közleményben cáfolta, hogy az érintett Lehel téri automata augusztus 14-én elnyelte volna a bérletet vásároló utas tízezer forintját. Több hivatalos dokumentum, egyebek mellett az automaták informatikai felügyeleti rendszerének jelentése is azt bizonyítja, hogy tízezressel fizetett, nem húszezressel – közölték. Nyilvánosságra hozták azt a táblázatot is, amely az érintett tranzakció adatait tartalmazza.

A BKK által küldött táblázat. Kattintson a nagyobb méretért!
©

Augusztus 14-én a Lehel téri automatáknál nemcsak ő, senki nem fizetett húszezer forintos bankjeggyel – tették hozzá.

A BKK teljes automatahálózatán havonta csaknem 1,3 millió tranzakció történik. Az új hálózat 2014. márciusi elindulása óta nem fordult még elő, hogy a bankjegyfelismerő rendszer tévesztett, meghibásodott volna. A fent leírtak alapján most sem ez történt – a BKK szerint.

A kérdéses automatában a nap végén nem volt többlet pénz, és az automaták gyártója is megerősítette az automata helyes működését. Erről a szakvéleményük is a BKK rendelkezésére áll.

A BKK a közleményében is emlékeztetett a visszaadási szabályaira. Ezek szerint tízezer forintos címlettel csak akkor lehetséges fizetni, ha a megvásárolni kívánt jegyek, bérletek értéke 5005 forint vagy magasabb összegű. Húszezer forintos címlettel csak akkor lehetséges fizetni, ha a megvásárolni kívánt jegyek, bérletek értéke 15005 forint vagy magasabb összegű. Az automaták egy vásárlási folyamat során legfeljebb 35 darab érmét és 15 darab bankjegyet tudnak elfogadni. Tehát az utas nem tudott volna húszezer forintos bankjeggyel fizetni a 9500 forintos bérletért, azt a bankjegyet az automata azonnal visszaadta volna – érveltek.

A visszaadási szabályokról egyébként készpénzfizetéses vásárlásnál az automata tájékoztatja is a vásárlót: szürke, inaktív piktogram jelzi, hogy milyen címletet nem fogad el. Ha az automatából kifogy a bankjegy, azon a további feltöltésig nem lehetséges papírpénzzel fizetni. A visszaadási szabályokat a BKK folyamatosan felülvizsgálja a vásárlási szokások figyelembe vételével – ígérik.