Kiszórna a kormány 1500-1600 milliárdot az év végéig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Év végéig várhatóan 1500-1600 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást fizetnek ki a nyertes pályázóknak – közölte Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerdán Nyíregyházán.

Az összeg hatalmas, ám folyamatosan csökken: az év elején még arról született kormányhatározat, hogy 2000 milliárdot kell elkölteni idén, a múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még 1600-1700 milliárdot említett. A kifizetések azonban mindegyiktől távol vannak még: a kormány hivatalos adatbázisa szerint a múlt hétig 900 milliárd forintot folyósítottak a sikeresen pályázóknak. (Az adatbázis elvileg folyamatosan frissül, ám napok óta nem lehet elérni.)

Apró szépséghiba, hogy ezeket a pénzeket csak a kormány fizette ki, Brüsszelből még egy fillér sem érkezett.

A fejlesztési ciklusban a tíz operatív program beruházásaira együttesen 25,1 milliárd euró forrás áll rendelkezésre Magyarországon, amely a vidékfejlesztési kerettel és a helyi társfinanszírozással kiegészülve mintegy 12 ezer milliárd forint felhasználását teszi lehetővé – mondta az államtitkár..

Hozzátette, a legnagyobb részt, az összeg 60 százalékát a magyar kormány döntése szerint gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordíthatják a sikerrel pályázók.