Tudja, mennyi a magyar nemzet vagyona?

Tudja, mennyi a magyar nemzet vagyona?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Összeszámolták, mennyi a nemzeti vagyon. A végösszeg kicsivel magasabb, mint amennyit a költségvetésben egy év alatt elköltenek.

Mennyi a magyar nemzet vagyonának jelenlegi értéke? Ezt a kérdést tette fel az MSZP-s Lukács Zoltán Varga Mihálynak. A képviselő arról írt: a nemzeti vagyonról szóló törvényből nem derül ki, hogy pontosan mekkora az összérték, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezérigazgatója egyszer azt nyilatkozta, hogy 42 ezer milliárd forintról van szó.

Varga helyett végül Fónagy János válaszolt. Az államtitkár a 42 ezer milliárdosnál jóval kisebb számot adott meg: ő úgy számol, hogy az állami tulajdonban lévő vagyon értéke 18 194 milliárd forint volt az előző év végén. Ez egyébként jelentős változás 2010-hez képest, akkor 10 ezer milliárd körül járt ez az összeg. Ez a 18 ezer milliárdos szám kicsivel több, mint amennyi a költségvetés egyéves összes kiadása.

A nemzeti vagyonba az állam és az önkormányzatok vagyonelemei tartoznak bele, vagyis az állampolgárok vagyonát nem számolták bele ebbe.

Hozzászólások