Mészáros Lőrincék lecserélik az Opimus nevet

Mészáros Lőrincék lecserélik az Opimus nevet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Meghátrált a felcsúti polgármester anyacége: inkább módosítja alapszabályát az ellene bírósági eljárást kezdeményező kisrészvényesek akarata szerint, hogy ezzel megússza a pert. Ha pedig emiatt már úgyis közgyűlést kell tartania, megszabadul a például a Népszabadság kinyírásához kapcsolódó nevétől. De Mészáros Lőrinc lányai azért maradnak a vezetőségben, ebben nincs változás.

Újabb rendkívüli közgyűlést hívott össze kedden a Mészáros Lőrinc érdekkörébe került Opimus Group Nyrt. augusztus 3-ra, a napirendi pontok közt szerepel a cég nevének és alapszabályának módosítása is. Utóbbit nem önként teszi: a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) az előző, májusi 2-i közgyűlés határozatait megtámadta a bíróságon. A közgyűlési meghívóval egy időben nyilvánosságra hozott cégközlemény szerint inkább peren kívül megállapodtak az érdekvédelmi szervezettel, vagyis a bírósági eljárás elkerülése érdekében változtatnak az alapszabályon – ezért is van szükség az újabb közgyűlésre.

Ahogy a hvg.hu elsőként megírta, a Tebész szerint az Opimus a májusi rendkívüli közgyűlésén olyan alapvető eljárási szabályokat szegett meg, hogy az összes itt hozott határozatot érvénytelennek kell tekinteni. Az emiatt pert kezdeményező, kis szervezet támadása több mint rosszul jött az Orbán Viktor barátjához került cégnek. Hiszen az érdekvédők ezzel olyan határozatokat is megpiszkáltak, mint hogy a felcsúti polgármester Mészáros Beatrix nevű lánya legyen az igazgatóság elnöke, a másik lánya, Ágnes pedig szintén kerüljön be a legfőbb vezetésbe, míg a céget korábban vezető pénzügyi szakembert, Hudek Csabát kitették.

©

Annyira nem akartak pert, hogy inkább „becsicskultak”

Az Opimus így inkább engedett: bíróságra járás helyett megállapodott a szervezettel, ahogy közös közleményükben fogalmaztak, a tőzsdei cég „a kisbefektetők érdekeit figyelembe véve módosítja alapszabályát, a Tebész pedig visszavonja bírósági keresetét” cserébe.

A szervezet azt sérelmezte, hogy a társaság a részvényesek közgyűlési részvételét előzetes regisztrációhoz kötötte, és így szándékosan korlátozta jogai gyakorlását. A Tebész ezt élőben le is tesztelte: egy nem regisztráló tagja megjelent a tanácskozáson, ahová így be sem engedték, hiába volt részvényes. Az Opimus azt állította, hogy mindenben jogszerűen és az alapszabálynak megfelelően járt el, e mellett még a mostani közleményben is kitart. Viszont mivel „egy hosszú hónapokig elhúzódó bírósági eljárás jogbizonytalan helyzetet teremtene, amely sem a kisbefektetők, sem pedig a tőzsdei társaság érdekeit nem szolgálja”, inkább „keresték a megállapodás lehetőségét”.

©

Változnak az eljárási szabályok, a könyvvizsgáló és a név

Így az augusztus 3-i közgyűlésen „többek között a Tebész javaslatainak és észrevételeinek megfelelően módosítja alapszabályát is”. Az előzetes regisztráció eljárását például elhagyják a jövőben, megkönnyítik a részvényesek azonosítását, illetve a részvénykönyv aktualizálásnak hogyanjában is lesz változás.

Ha pedig már úgyis összejönnek az érdekvédelmi szervezet által elért módosítások miatt, egyúttal letudnak más változtatásokat is ezen a közgyűlésen. Így a biztonság kedvéért a májusi közgyűlés után itt a 2016. évi beszámolók újbóli elfogadását kérik majd a részvényesektől. Közleményükben kiemelik, hogy az akkor elfogadott, azóta bejegyzett igazgatósági összetétel nem változik – vagyis a Mészáros lányok maradnak a vezetőségben.

A közgyűlési meghívó alapján a felcsúti polgármester anyacége lecseréli a könyvvizsgálóját is, a legérdekesebb azonban a cégnév és rövidített cégnév módosítása lehet. Ilyen jelentős változásra a céges világban többek közt akkor szokott sor kerülni, ha például úgy érzik, „inflálódott” a nevük, annyira, hogy inkább szabadulnának a brand egyik legfontosabb, már nem elég jól hangzó elemétől. Az Opimusszal kapcsolatos nem éppen pozitív imázskompatiblis képzettársításokból pedig akad elég: gázszerelőből tőzsdeguruvá avanzsált tulaj, milliós MNB-bírság, Népszabadság stb.

Hozzászólások