Mesés minimálbért lengettek be a szlovákoknál

Mesés minimálbért lengettek be a szlovákoknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

600 eurós, azaz átszámolva nagyjából 181 ezer forintos minimálbér elérése szerepel Robert Fico szlovák kormányfő tervei között - adta hírül az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

A 2019-es évre vonatkozóan Fico 520 eurós bérminimumot említett, ami a jelenlegi 480 euróhoz képest jelentős ugrás. A következő évekre vonatkozóan azonban a 600 eurós célt tűzte ki a lap szerint. Korábban viszont azt mondta, hogy „szíve szerint 750 eurót javasolna”.

„Mindent meg kellene tennünk azért, hogy fokozatosan elérje az átlagbér 60 százalékát. Az a cél, hogy néhány éven belül elérjük a 600 eurót” – jelentette ki a kormányfő.

A minimálbér emelése a kormány következő szociális csomagjának része, melyben a családtámogatások növelése, az állami és közalkalmazottak fizetésének jelentősebb emelése, valamint újabb foglalkoztatásjavító intézkedések is szerepelnek, továbbá az áfa csökkentése bizonyos meghatározott termékkör esetében.

A koalíciós pártok vezetői egyelőre csak nagyon szűkszavúan tájékoztatnak a tervezett intézkedésekről, amelyek talán jövőre léphetnek majd életbe – írta az Új Szó.

A szlovák minimiálbér nem számít túl magasnak az EU-ban, ahol azon tíz ország közé tartozik, amelyekben nem éri el az 500 eurót a legalacsonyabb fizetés. Jóval magasabb viszont a magyarnál: napi árfolyamon számítva a magyar, 127 500 forintos minimálbér nagyjából 410 eurónak felel meg. 

Hozzászólások