szerző:
hvg.hu

Jönnek a robotok, elveszik a munkát, a kormány és az iskolák pedig tehetetlenül nézik, mi történik.

Kényelmes helyzetbe hozta a robotgyártók marketingeseit az országszerte több tízezres munkaerőhiány – olvasható az e heti HVG-ben. A digitalizáció a jelenlegi munkahelyek felét veszélyezteti, miközben óriási károkat okozott az elmúlt évek visszafogott oktatási költségvetése.

Nemzetközi összehasonlításban nehéz olyan mutatót találni, amelyben Magyarország ne átlag alatt teljesítene a versenyfutásban, hol képesek értelmesen befogadni az új ipari technológiát. A felkészülés a robotok érkezésére a gazdagabb országokban sem egyszerű, ehhez képest a magyar iskolarendszerben egy múltba tekintő, centralizált, a lexikális tudást előnyben részesítő ellenreformot hajtott végre a kormány, azt pedig alig támogatja, hogy a cégek szakképzésre küldjék a dolgozóikat.

Ráadásul a robotizáció nem csak addig tart, amíg nincs elég hús-vér dolgozó. Egy közép-dunántúli autóipari beszállítónál például épp most épül olyan gyártócsarnok, amelyben csak 20 ember fog dolgozni, pedig a kapacitása akkora, mint a már meglévő csarnoké, ahol 360 embert foglalkoztatnak. A többi munkát robotok végzik el, akkor is, ha időközben felszabadulna munkaerő. Így pedig egy csapásra megszűnhet az olcsó bérű országok előnye is.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!