szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A foci vb lázában sem maradt észrevétlen, hogy az olasz AC Milan futball klub egy amerikai befektetési alap tulajdonába került. De a résztelekre már kevés figyelem jutott.

Az AFP hírügynökség azonban alaposan utánajárt a Milan tulajdonos-váltásának. A legendás klub 1986-tól 2017-ig az olasz üzleti világ és az olasz politika korlátlan uráé, Berlusconié volt. Európa egyik legsikeresebb klubjáról van szó, amely 7-szer nyerte el a legrangosabb európai futball trófeát és 18-szor olasz bajnok is volt. 2017-ben Berlusconi, aki politikai, üzleti szempontból, de leginkább életkora miatt leszálló ágban van, egy kínai befektetőnek adta el az AC Milant. Az ügylet létrehozásához a kínaiak az Elliott amerikai befektetési alaptól vettek fel 335 millió eurós kölcsönt. De a határidőre a kínaiak nem tudták törleszteni a hitelt, így az AC Milan az Elliott, amerikai befektetési alap ölébe hullott.

 Ez most jó, vagy rossz hír az olasz és az európai foci szempontjából?

 Ez egyelőre rejtély, de az AFP szerint az Elliott klasszikus „ragadozó”alap, amely mások szorult helyzetéből tud magának hatalmas hasznot produkálni. 1996-ban Peru került az államcsőd közelébe, az Elliott vásárolta föl, fillérekért, az államkötvényeket. Kicsit várni kellett és nemzetközi bíróságokig is el kellett menni, de végül az amerikai alap 11 milliós befektetéssel 56 milliót nyert a perui államcsődön. Ugyanezt játszották el a kétezres évek elején Argentínával, de ott már nagyobbat kaszáltak: 80 millióért vettek államkötvényeket, és végül, megint csak bírósági rásegítéssel, 2 milliárdot nyertek. Jelenleg a német Thyssen Krupp cégben és a Telecom Italia-ban érezteti globális befolyását az Elliott alap. Egyik nagyvállalatban sem többségi tulajdonos, de mindkettőben az Elliott szája íze szerint alakult át az igazgatótanács.

 Akkor most jó kezekben van Európa egyik legendás fociklubja?

Az Elliott főnöke korábban elkötelezett liberálisként Trump ellen volt, de a választási győzelem óta alkalmazkodik a realitáshoz. Továbbá imázsjavításként a cég jótékonykodik is, követve más dúsgazdag amerikaiak, például Warren Buffet vagy Bill Gates példáját. De hogy ebből a Milan profitál vagy nem, az a jövő kérdése. Egy biztos: a focicsapat napi szakmai irányításában az amerikai befektetési alapnak nem lesz szerepe, de végül mégis csak rajtuk múlik, kit igazolnak le az egyik legpatinásabb olasz klubba vagy kit engednek el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje