szerző:
MTI

200-szorosan nőttek a rezsiköltségek, az elnök széke inog.

Mintegy húszezren vonultak Argentína fővárosa, Buenos Aires utcáira, hogy tiltakozzanak a Mauricio Macri argentin elnök kormányának megszorító intézkedései miatt rohamosan növekvő közüzemi és tömegközlekedési díjak ellen.

Macri a dél-amerikai ország súlyos költségvetési hiányának csökkentése érdekében jelentősen lefaragott a közüzemi díjak állami támogatásából, aminek következtében a gáz- és villanydíjak – a Reuters brit hírügynökség szerint – 2000 százalékkal nőttek az elnök 2015-ös hivatalba lépése óta.

A tavalyi évben az infláció elérte az 50 százalékot, és a nemzeti valuta, az argentin pesó csaknem 50 százalékot vesztett az értékéből. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júniusban jelentette be a több mint 50 milliárd dolláros segélycsomagját Argentínának. A Macri-kormány az IMF-fel kötött megállapodások értelmében hozta a tüntetők által kifogásolt megszorításokat.

A gazdasági válság gyengítette Macri esélyeit a győzelemre az év végén esedékes elnökválasztáson.

A csütörtöki megmozduláson a tiltakozók Macrit mintázó bábukat, és egyebek közt "Elég volt Macriból/az IMF megszorító programjából" feliratú transzparenseket vittek magukkal ahogy a kongresszus épülete felé vonultak.

A tüntetést az ország egyik munkásszakszervezete szervezte, hozzájuk csatlakozott az árufuvarozók szakszervezete, valamint baloldali és peronista politikai tömörülések. Sok tüntető mindazonáltal a politikai csoportoktól függetlenül vett részt a megmozduláson.

A Macri-kormány december végén jelentette be, hogy januártól 38 százalékkal emelik a tömegközlekedés díját, illetve azt, hogy február és augusztus között 55 százalékkal nő a villany díja Buenos Airesben és az azonos nevű tartományban, 35 százalékkal pedig az ország többi részén.

Az árufuvarozók szakszervezete bejelentette: február első hetéig minden hét csütörtökén az utcára vonulnak, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”