Kapott egy hét haladékot a Fidesztől Márki-Zay Péter

Kapott egy hét haladékot a Fidesztől Márki-Zay Péter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Lehetetlen helyzet állna elő Hódmezővásárhelyen, ha megszavazták volna a helyi Fidesz javaslatait. A kormánypárti képviselők elmennének a falig, egymilliárd forintot adnának az állami kórháznak úgy, hogy a város hitelt se vegyen fel. A költségvetést levették a napirendről, de azért az egymás heccelése nem maradt el.

„Sem mi, sem a Jobbik nem tudja elfogadni, hogy hitelt vegyen fel a város” – ezzel indított a hódmezővásárhelyi közgyűlésen Cseri Tamás fideszes képviselő, aki rögtön azt javasolta, hogy vegyék is le a napirendről a 2019-es költségvetést.

A héten már megindult a vita a büdzséről, a Fidesz több sajtótájékoztatót is tartott arról, hogy a helyi kórház osztályainak felújítására az idén és jövőre is egy-egy milliárd forintot különítenének el a városi kasszából. Miután a tudomásukra jutott, hogy Márki-Zay Péter polgármester ennek fedezetéül másfél milliárd forintos hitelt állítana be a költségvetésbe, akkor azzal állt a sajtó elé a helyben ellenzékben dolgozó kormánypárt, hogy a polgármester másfél milliárd forint hitelt venne fel egy óriáscsúszda építésére. Az előcsatározások után a pénteki közgyűlésen rövidre zárták a költségvetési vitát azzal, hogy Cseri rögtön előállt a napirend tárgyalásának az elhalasztásával. Itt persze már nem jött elő az óriáscsúszda, de az igen, hogy a Fidesz csak úgy hajlandó foglalkozni a költségvetéssel, ha nem csak hitelt, de még rulírozó hitelt sem vesz fel.

Egy darabig ment az alkudozás, majd Márki-Zay Péter szünetet kért azzal, hogy vonuljanak félre, és jussanak dűlőre együtt. Ebből persze nem lett semmi, így a költségvetés elfogadását végül jövő hétre halasztották.

A kórház ügyén azért elvitázgattak még egy kicsit, a Fidesz felhozta a szocialista kormány ágyszám-csökkentését, 2007-ben háromszáz aktív és krónikus ágyat vettek el a helyi kórháztól. A szocialista alpolgármester viszont azzal vágott vissza, hogy azokat az Orbán-kormány sem adta vissza. Az viszont igaz, hogy akkor Hódmezővásárhely és néhány önkormányzat, köztük az akkor Domokos László vezette Békés Megyei Közgyűlés kártérítési pert indítottak a kapacitáscsökkenés miatt elszenvedett károk megtérítésére, majd a Fidesz kormányra kerülése után röviddel nyolcszáz millió forintot meg is kaptak ezek az intézmények egy kúriai döntés után.

A vitában Márki-Zay perét is felemlegették. A sok közül azt, amelyikben a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ igazgatója indított a polgármester ellen az intézmény jó hírnevének megsértése miatt, és amit első fokon Márki-Zay Péter el is veszített még decemberben. Az egyik képviselő ezt úgy emlegette, hogy halálgyárnak nevezte a polgármester a kórházat, ezért kellett a bíróság előtt felelnie. Ekkor azonban arra emlékeztették a képviselőt, hogy a halálgyár kifejezést kizárólag Lázár János használta úgy, mintha azt Márk-Zay mondta volna.

Költségvetése tehát egyelőre nincs Hódmezővásárhelynek, február 15-ig még van idő (eddig kell az önkormányzatoknak jóváhagyott költségvetést leadniuk az Államkincstárnak), jövő kedden következik a folytatás.

Hozzászólások