A magyar kormánynak eszébe sincs szakítani a Huawei-jel

A magyar kormánynak eszébe sincs szakítani a Huawei-jel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Szijjártó szerint még nem kaptak bizonyítékokat az USA-tól, hogy a Huawei fenyegetést jelentene, Varga Mihály pedig arról beszélt, hogy a cég fontos stratégiai partnere a kormánynak.

Egyelőre nem mutatott be bizonyítékot Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra nézve, hogy a kínai telefonygártó, a Huawei biztonsági fenyegetést jelentene az Egyesült Államok szövetségeseire - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Washington Examiner nevű lapnak.

Pompeo februári budapesti látogatásán azt mondta, az USA kormánya megosztja a Huawei-jel kapcsolatban szerzett információit Magyarországgal is, Szijjártó szerint ez azonban még nem történt meg. A miniszter azt is mondta, hogy a magyar szolgálatoktól sem kapott egyelőre olyan jelentést, amely szerint a Huawei magyarországi jelenléte nemzetbiztonsági fenyegetést jelentene.

Varga Mihály pénzügyminiszter egyébként éppen kedden találkozott James Livel, a Huawei Technologies regionális elnökével Pekingben, ahol arról beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett az infokommunikációs szektor fejlesztésében, és hogy

a magyar gazdaság megfelelő működési környezetet kínál a Huawei számára, amely Magyarország második legnagyobb kínai befektetője.

Varga azt is mondta, hogy a Huawei a kormány fontos stratégia partnere, Magyarországon több mint 2000 embernek ad munkát, a Kínán kívüli legnagyobb ellátási központja működik itt. 

A tanácskozáson mindkét fél egyetértett abban, hogy a digitális átalakulás nemcsak lehetőségeket, hanem társadalmi, gazdasági és biztonsági kihívásokat is rejt magában, amelyekre a nemzeti kormányoknak is fel kell készülniük. "Ezért nagyra értékeljük, hogy a Huawei, az információs és telekommunikációs technológiák egyik vezető, globális szállítója támogatni kívánja hazánkat a pénzügyi tudás fejlesztésében, az infokommunikációs technológia elterjesztésében" - emelte ki Varga Mihály, aki szerint további együttműködési lehetőséget látnak az intelligens közlekedés, a digitális oktatás, a fenntarthatóság és a foglalkoztatáspolitika területén. 

Az egyeztetésen tárgyaltak egyebek mellett az úgynevezett okos-vámszabad területek, zónák kialakításáról, valamint az infokommunikációs technológiák révén tovább egyszerűsíthető, online adózási lehetőségekről is. 

A megbeszélésen James Li megköszönte, hogy a magyar kormány racionálisan, tényszerűen kezeli a Huawei fejlődését, jelenlétét az országban, valamint kiegyensúlyozott és korrekt üzleti környezetet biztosít számukra.

Varga Mihály emlékeztetett: a kínai cég egy korábbi megállapodásban vállaltak szerint a következő években tovább segíti a szélessávú internet kiépítését Magyarországon. Ezzel a Huawei is hozzájárul ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, miszerint 2025-ig a magyar háztartások 90 százalékában elérhetővé váljon a magas sebességű internet-hozzáférés.

Hozzászólások