szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiszámolta az MNB, hogy az ország leggazdagabb egy százalékánál van az összvagyon negyede; vádat emeltek az Alstom-ügyben; egy újság és egy focicsapat került új tulajdonoshoz. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

27 millió forint a magyarok átlagvagyona – derült ki az MNB háztartási vagyonfelméréséből. Ebbe a vagyonba beleszámít az ingatlan is, így pedig máris nem tűnik olyan magasnak az összeg, hát még ha azt hozzátesszük, hogy a mediánérték 12 millió forint. Vagyis akinek Budapesten van egy lakása, nem túl sok hitellel, az szinte biztosan az ország leggazdagabb harmadába került már ettől.

Az is kiderült a számokból, hogy amíg az ország szegényebb fele birtokolja a nemzeti összvagyon 9 százalékát, addig a felső tizednél van a teljes vagyon 56 százaléka, a leggazdagabb 1 százaléknál pedig az összvagyon negyede. Ráadásul a legutóbbi, 2014-es felmérés óta nőtt az egyenlőtlenség.

Az ön vagyona van 27 millió forint? Az ingatlant számolja bele, a hiteltartozást vonja le.

Négy embert, közöttük két magyar vádoltak meg az Alstom-ügyben. Közszereplő nincs a vádlottak között. A vádirat szerint az Alstom egy vezető tisztségviselője a budapesti metrószerelvények beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárást több millió euró kenőpénzzel próbálta meg befolyásolni, és állítólag három fiktív tanácsadói szerződést is kötöttek.

©

Magyar György, Demszky Gábor képviseletében a hvg.hu-nak azt mondta, ennek az ügynek semmi köze a volt főpolgármesterhez. „Örülök, hogy folyik a vizsgálat és vádat is emeltek, bár minden OLAF-jelentés vádemeléssel végződne!” – jelentette ki az ügyvéd.

Mi lesz ebből még?

Hivatalosan is bejelentették: eladták a kispesti focicsapatot. A vevő a Metalcom cégcsoporthoz tartozó Reditus Equity Zrt. – a cégcsoport részt vett a déli határkerítés építésében, és az okoskerítés üzemeltetésére kiírt pályázatot is elnyerte tavaly. A vevők nem akarták kommentálni azt a megállapítást, hogy a Kispest ezzel NER-közelbe került, mindenesetre a cég vezetői között van Bozó Zoltán egykori szentesi fideszes polgármesterjelölt, és Mendelényi Dániel, akit Áder János a magyar gazdaság fejlesztésével megbízott, rendkívüli és meghatalmazott utazó nagykövetnek nevezett ki.

Bozó Zoltán Honvéd és Mendelényi Dániel
©

Megpróbáltuk megtudni, hogy miből lett pénze a cégnek a focicsapat megvásárlására, de erre nem kaptunk választ, csupán annyit mondtak el az új tulajdonosok, hogy a klub kiegyensúlyozott működése a cél, és hogy emelhetik a költségvetést.

Mi vár a Kispestre?

A hét képe: így hozták össze a Twitteren a fekete lyukat és a Brexit-csúcstalálkozót.

Hiába a magyar az egyik legképzettebb, legjobb munkakultúrával bíró, és arányaiban is kedvező árú munkaerő a világon, a profit mindent visz – mondta Parragh László a hvg.hu-nak. Az iparkamara elnöke arról is beszélt az interjúban: ha a magyar kormány nem adott volna milliárdokat a BMW-nek, akkor fizetett volna Szlovákia vagy Románia, és egyébként is, az autógyár jó fizetést fog kínálni a dolgozóinak.

©

Ahhoz, hogy a szakmunkások és a diplomások tömegesen térjenek vissza, Parragh szerint magasabb bér kell, „a gond az, hogy a termelékenység és a hatékonyság nem a bérekkel azonos ütemben nő, különösen a kis- és középvállalkozásoknál”. De azt is elmondta: még mindig jó ötletnek gondolja a tankötelezettség felső korhatárának csökkentését, mert „a rendszer felülről nyitott. Ha valaki betöltötte a 16. életévét, nem kell, hogy abbahagyja az iskolát, mehet tovább”.

Mi kell a pénz mellett, hogy hazajöjjenek a képzett dolgozók?

Eladták a Népszavát. A lap kiadóját eddig az MSZP volt pénztárnoka, Puch László birtokolta a Horizont AG nevű érdekeltségén keresztül. Az új tulajdonos Leisztinger Tamás egyik cége, a Proton Trade Zrt.

"Az, hogy megvásároltuk a Népszavát, egyben értékválasztás is" – mondta Leisztinger. Azt ígérte: a lap hangneme és a szerkesztőség is megmarad.

Megmarad?

Ugyan már két jogerős ítélet is a bélmegyereieknek adott igazat, nem ők vadásznak a saját földjeiken, hanem Mészáros Lőrincék. A bélmegyeri földtulajdonosokat jogsértően puccsolták meg még két évvel ezelőtt, de a bíróság hiába mondta ezt ki.

A bélmegyeri vadászatokat is hirdető, a Mészáros család által alapított Vadász Vért Kft. honlapján még mindig elérhetők a „túrák”, de a bélmegyeri vadászkastély oldalán is lehet még jelentkezni a vadászatokra. A cég már 42 ezer hektáron vadásztat az országban, a békési terület ennek a tizede. De az is kell Mészároséknak.

Mi lehetne még a meglepetés a történetben?

A versenysportban egy ideje jelen van a professzionális DNS-analízis, most egy magyar cég azt hirdeti a honlapján, hogy ez nem űrtudomány, Magyarországon is mindenkinek elérhető. A Sportgenetika Kft. arra építi üzleti modelljét, hogy a hozzá forduló ügyfeleknek nemcsak a DNS-tesztjét készíti el, de ennek eredménye alapján azt is megmondja nekik, hogy a saját adottságaik alapján hogyan kellene táplálkozniuk, edzeniük, pihenniük, mire kellene fokozottan odafigyelniük, ha egészségesek és fittek akarnak lenni.

Az MFB Növekedési Tőkealapot már sikerült meggyőzniük, hogy a szolgáltatás valós, és nem a távoli jövő: az elérhető adatok alapján a Hiventures Alapkezelőn keresztül 9 millió forintos indulótőkével szálltak be a startupba, azóta pedig már küszöbön a második tőkebefektetési szakasz a továbblépésükhöz.

Mi lehet ennek a jövője?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan ez az okosóra, mintha a jövőből jött volna

Olyan ez az okosóra, mintha a jövőből jött volna

Szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ az LMP gazdálkodásában

Szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ az LMP gazdálkodásában

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2