szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Magyarországon a UPC felvásárlása után a Vodafone személyében komoly versenytársat kap a Magyar Telekom. A legérdekesebb kérdés viszont, hogy mi lesz a Telenorral és a Digivel, amik elvileg épp olyan jól illeszkednek egymáshoz, mint a Vodafone és a UPC. Fontos pillanat lesz a következő frekvenciatender, ahol a telekommunikációs vállalatok már az 5G-frekvenciákra is pályázhatnak.

Az Európai Bizottság majdnem pontosan a UPC Magyarország 21. születésnapján (és Orbán Viktor első miniszterelnöki eskütételének 21. évfordulóján) hagyta jóvá, hogy a Vodafone-csoport megvegye őt anyacégétől, a Liberty Globaltól. A távközlési vállalatok egész Európában abba az irányba mozognak, hogy vezetékes és mobilos lábuk egyaránt legyen – mondja a HVG-nek Kis Gergely, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. partnere. Ennek egyik oka technológiai: küszöbön áll az új generációs, 5G-s mobilhálózatok kiépítése, és a széles sávú mobilnetes szolgáltatáshoz egyre több bázisállomásnak lesz szüksége optikai vezetékes bekötésre. A mobilállomások vezetékes kapcsolatát persze sok esetben meg is lehet venni, de piaci előny, ha egy cégnek saját hálózata van. A Vodafone évek óta Európa-szerte országonként különböző stratégiával igyekszik betörni a vezetékespiacra, Magyarországon is volt belépési terve, de a UPC felvásárlásával ez okafogyottá vált.

A Vodafone és a UPC egyesülése kapcsán a legérdekesebb kérdés jelenleg, hogy mi lesz a Telenorral és a Digivel – véli Kis Gergely. A két cég Magyarországon elvileg épp olyan jól illeszkedne egymáshoz, mint a Vodafone és a UPC, bár a szakértőnek nincsenek olyan információi, hogy akár csak közelednének egymás felé. A Telenor kelet-közép-európai vállalatait egyébként 2018-ban vásárolta meg a cseh PPF-csoport 2,8 milliárd euróért, de a legfrissebb piaci pletykák szerint az állami Antenna Hungária szerezhet benne részesedést. Fontos pillanat lesz a következő frekvenciatender, ahol a telekommunikációs vállalatok már az 5G-frekvenciákra is pályázhatnak. A tenderen minden szolgáltatónak színt kell vallania, hogyan tervezi a jövőt, óriási pénzeket kell majd elkölteni, aztán pedig meg kell oldani a megfelelő mobilinfrastruktúra kiépítését.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen