Az adóhatóság sem foglalkozik a bevándorlási adóval

Az adóhatóság sem foglalkozik a bevándorlási adóval

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy éve kellene különadót fizetniük a „bevándorlást segítő” szervezetek támogatóinak. A NAV-hoz még egyetlen bevallás sem érkezett, ennek ellenére egyetlen ellenőrzést sem rendeltek el.

2019. június 15-ig „a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában” – közölte az adóhatóság a hvg.hu-val.

A bevándorlási különadó országgyűlési elfogadásának első évfordulója alkalmából írtuk meg a Magyar Államkincstár adatai alapján, hogy életbe lépése óta egyetlen fillér sem folyt be belőle. A NAV ezt is megerősítette: „a különadó bevallására szolgáló nyomtatványt június 15-ig nem nyújtotta be egyetlen adózó sem.”

Mindez nem meglepő, a különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni. A jogszabály minősége alapján megjelenése után több jogász arra gyanakodott, hogy nem is a Pénzügyminisztériumban készült, célja pedig leginkább politikai, nem pedig költségvetési. A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint a sarc sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, ezért el kell törölni. A különadó augusztusban lépett életbe, a „bevándorlást segítő” tevékenységek és szervezetek támogatóinak 25 százalékos terhet kell befizetniük az államkincstárba, a bevallási határidő mindig a következő hónap 15. napja.

Eljárást indít az Európai Bizottság Magyarországgal szemben a menekültek éheztetése miatt

Az osztrák családi pótlék ügyében is lépett a brüsszeli testület.

Hozzászólások