Ahol meg tudják óvni a kibontott fákat: Varsóban a gyökeret öntözik

Ahol meg tudják óvni a kibontott fákat: Varsóban a gyökeret öntözik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fakivágások miatt háborognak sokan, mert építkezések útjában áll, ezért ledózerolják a növényeket. Pedig sok fát pusztán azzal is meg lehetne menteni, ha a rendelkezésre álló adatbázisokat összevetnének, vagy többet költenének a beruházásra. Varsóban, úgy tűnik, hogy ezt megértették.

Egy magyar turista fotózta le Varsóban, ahogy egy csatornaépítkezésen, a gyökereket megkerülve, azokat még be is csomagolták, hogy arra az időre, amíg a föld feletti levegőt kell szívnia, még a nedvességet is pótolják.

Egy hazai szakember szerint erre itthon is lenne lehetőség, sőt, indokolt is volna, mivel a gyakran több hetes kibontás alatt teljesen ki is száradhatnak a gyökerek, de nálunk eleve a fák gyökereit egészen egyszerűen többnyire át is vágják. Arról sem tud a megkérdezett szakember, hogy adott esetben, ha esetleg még megóvják a gyökereket, akkor pótolnák a nedvességet. A témában jártas forrásunk egy példát is felhozott arra, hogy milyen károkat is okozhat egy ilyen kibontás: egy szolgáltató két hónapig dolgozott egy kábelfektetésen, a fák gyökerei szabadon maradtak, majd két évvel később kidőlt az értékes fa, ráadásul, éppen a felbontásokat végző cég egyik vezetőjének autójára.

Egyébként a szakember azt is elmondta, hogy a fakivágások sokszor már azzal is elkerülhetők lennének, ha a tervezők számára elérhetők lennének, illetve kötelezővé tennék számukra azokat az adatbázisokat, amelyek a föld alatt futó vezetékek, kábeleket tartják nyilván. Nem egy esetben tapasztalta, hogy a tervező számára rendelkezésre álló térkép és a valóság nem egyezik, így pont amiatt kell kivágni egy fasort, mert a tervek alapjául szolgáló rajzokon nem szerepeltek a valóságban létező fák. Sok növényt azért vágnak ki, mert a vonatkozó szabályzat szerint egy kábel lefektetésénél védőtávolságot írnak elő. A szakember szerint viszont ha olyan burkolatba húznák be az adott kábeleket, akár többet is egybe, akkor nulla védőtávolsággal kellene számolni, amivel megmenthetők lennének fák is. Csak az nagyon sokba kerül.

Hozzászólások