szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állam már eddig is szórta a pénzt az FTC-re, most pedig az Európa Liga-indulással az UEFA-tól is milliárdokat kaphat a klub. Már ahhoz is furcsa pénzügyi műveletre volt szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az indulás, de most hátradőlhetnek.

„Hetedik-nyolcadik éve beszélünk arról, hogy nekünk itt a helyünk” – nyilatkozta Kubatov Gábor elérzékenyülve, miután a Ferencváros bejutott az Európa Ligába. Egész pontosan a nyolcadik éve beszélnek ilyesmiről: a 2011 legvégén tartott évértékelő beszédében mondta Kubatov azt, hogy az anyagiak miatt nem lesz könnyű a Ferencvárosból BL-főtáblás csapatot csinálni. Nem is lett könnyű, azóta egyszer sem sikerült, ahogy a Debrecen 2009-es bejutása után egyetlen más csapatnak sem.

Persze 2011 már régen volt. Akkor még a célok is mások voltak: az MLSZ akkor elfogadott távlati stratégiája szerint 2015-től minden évben két magyar csapatnak kellett volna túljutnia a BL vagy az EL selejtezőin, egynek pedig még a csoportkörből is továbbjutnia. Ami pedig konkrétan a Ferencvárost illeti, Orbán azt mondta róluk 2011-ben: „hiszek abban, hogy másfél-két éven belül a Fradi ismét nemzetközileg jegyzett, komoly, nagy klub lehet majd”.

©

Pénzből soha nem is volt hiány azóta. A Ferencváros az egyik legnagyobb költségvetésből gazdálkodó magyar csapat – a Mol Fehérvárnak és a Felcsútnak van nagyságrendileg ugyanennyi pénze. 2011-et a labdarúgóklub 726 millió forint bevétellel zárta, ehhez képest 2017-ben már 5,3 milliárd forintból gazdálkodhatott, 2018-ban pedig 4,3 milliárd forint volt a bevétel.

Bajba akkor kerülünk, ha meg akarjuk tudni, pontosan miből is jött össze ez a pénz. A beszámolókban ugyanis 2013 és 2017 között minden évben 1,9-2,6 milliárd forint közötti volt az összeg, amiről annyit írnak, hogy „egyéb bevétel”. Tavaly ez lecsökkent, de még így is 1,4 milliárd forint szerepelt ezen a soron. A beszámolókhoz leadott papírokból pedig az összeg legnagyobb részéről nem derül ki, hogy honnan érkezett.

Az FTC nemzetközi eredményei a Kubatov-érában

2011: az azeri Ulisz legyőzésével az Európa Liga 2. selejtezőköréig jutottak, ott hosszabbításban kaptak ki a norvég Aalesundstól

2012: csak 11. helyen végeztek az NB I-ben, nem jutottak ki a nemzetközi meccsekre

2013: 5. hely az NB I-ben, ezúttal sem jutottak ki

2014: a máltai Sliema Wandererst legyőzték az EL első selejtezőjében, a második körben a horvát Rijeka ellen kiestek

2015: a holland bajnokságból kiesett, az EL-ben fair play-díjasként induló Go Ahead Eagles legyőzése után újra a második EL-selejtezőkör, a bosnyák Zseljeznicsar ellen volt a végállomás

2016: a beugróként induló albán bajnoki második, a Partizani Tirana ellen estek ki az első BL-selejtezőn

2017: újra az EL második selejtezőjéig jutottak, a lett Jelgava legyőzése után a dán Midtjylland ellen estek ki

2018: ezúttal már az első EL-selejtezőben kiestek, a Maccabi Tel-Aviv ellen

2019: a BL-selejtezőben a bolgár Ludogorecen és a máltai Valletta FC-n túljutottak, a Dinamo Zagreben nem, de ez is EL-playoffot ért, ahol a litván Suduvát legyőzték, és csoportkörbe jutottak

Első ránézésre meglepő, de a tao-gyűjtésnek nem bajnoka az FTC. A tao-támogatásokat elvileg az utánpótlás fejlesztésére lehet felhasználni (aztán a klubok egészen kreatív módszerekkel ki tudják trükközni, hogy másra is lehessen), és látszik is, hogy ebben nem túl erősek a Ferencvárosnál: legutóbb 2017-ben történt meg, hogy bármelyik utánpótlás-korosztályban egyáltalán dobogóra kerültek. Néhány, százmillió forint feletti tétel beesik hozzájuk is – mint a Provident 150 vagy a Telekom 128 milliója tavaly, de izgalmas tétel volt az a 66 millió forint is, amit 2017-ben adott a rivális Videoton tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a Market Zrt.-je. Azonban az FTC-nek taózás helyett inkább közvetlenül adják az állami cégek és maga a kormány a közpénzt.  

Ennek egy része a közpénzekből működő cégektől érkező szponzoráció. Ott van a támogatók között például az MVM, a Főgáz és a Fővárosi Csatornázási Művek is. Fizet néhány tízmillió forintot a fővárosi, a IX. és a X. kerületi önkormányzat is, de ez csak aprópénz ott. Még fontosabb az, hogy a focin kívüli szakosztályokért felelős FTC-t közvetlenül támogatja a kormány.

Kubatov Gábor
©

Hogy értsük ezt a helyzetet, 2011-ig kell visszamennünk az időben. Addig két különálló szervezet működött: az FTC nevű egyesület felelt a focin kívüli szakosztályokért, az FTC Labdarúgó Zrt. pedig a futballért. Akkor azonban az egyesületnél egy rendkívüli ülésen elnöknek választották Kubatovot, az új elnökség döntése alapján pedig az egyesület egy euróért megvásárolta a Zrt.-t. A nagyobb állami támogatást az egyesület kapja, nem a Zrt. – az Mfor összesítése szerint csak a minisztériumok 17,6 milliárd forint közpénzt adtak, és megérkezett szponzornak az állami MVM is évi 6 millió euróval, azaz nagyjából 2 milliárd forinttal. Az FTC pénzeiből pedig jut az FTC Labdarúgó Zrt.-nek is.

A csapat új stadiont is kapott 2014-ben. A Groupama Aréna 14,7 milliárd forintból épült meg, az állam pedig ingyen átengedte a használati jogát. Ez a debreceni mellett a második magyar stadion, amit nyereségesen tudnak üzemeltetni, de ehhez azért hozzátartozik az is, hogy az MLSZ fizet azért, hogy ott játszhassák a válogatott meccseket, amíg nem épül meg az új Puskás Stadion. A stadiont a Lagardere nevű cég üzemelteti, ez a vállalat kapja meg a jegyárbevételeket is, de ezért cserébe minden évben egy fix díjat fizet a futballklubnak. Hogy mennyit, az nem derült ki.

©

2018/19: a világ legértékesebb klubja, legalábbis papíron

A mostani év a bajnoki cím és az Európa Liga-csoportkör miatt különleges az FTC számára, de idén tavasszal nemcsak a focisták, hanem a könyvelők is megizzadhattak. 2018 nyarán ugyanis nagybevásárlást tartottak a csapatnál, a játékoskeret értéke 5 millió euróval nőtt egy év alatt, de az első selejtezőfordulóban kiestek az Európa Ligából, így aztán nem jött elég pénz az UEFA-tól, és csúnyán megborult a költségvetés. Egész pontosan azzal a helyzettel szembesültek:

úgy kellett leadni idén tavasszal a beszámolót, hogy abban nemcsak 1,3 milliárd forintos mínusz szerepelt, hanem az is, hogy a saját tőke negatívba fordult. Márpedig ez a kizárás előszobájába vitte volna őket az MLSZ-nél és az UEFA-nál is.

Egész pontosan az MLSZ azt a klubot nem engedi elindulni az NB I-ben, amelynek két egymás utáni évben negatív a saját tőkéje, és az UEFA-nál is megindul egy hosszú, bonyolult, de végső soron kizáráshoz vezető eljárás, ha mínuszba megy le egy klub. A segítség az anyaegyesülettől érkezett. Az FTC tíz darab, 1000 forint névértékű részvényt vásárolt a futballklubtól, másfél milliárd forintért, vagyis a névérték 150 000-szeresén, így máris pozitív lett a saját tőke. A G7 úgy számolt: ha ez a részvényvásárlás a valós piaci árat mutatta volna, akkor a Ferencváros értékesebb lenne, mint a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona együtt, és a paksi hitelt ki lehetne fizetni abból, ha az összes Fradi-részvényt eladnák az oroszoknak.

©

Érkezik a pénzeső

De most jön a nemzetközi kupa, és érkezik a nagy pénz is az UEFA-tól. Idén épp azért borult meg a klub költségvetése, mert 2018-ban az első selejtezőkörös kiesés keresztbe tett a pénzügyi terveknek – eközben azon az őszön a Mol Vidi 3,4 milliárd forintot keresett azzal, hogy az EL-be jutott és ott 7 pontot szerzett a csoportjában. A Ferencváros már azzal 1,35 milliárd forintot keresett, hogy túljutott két BL-selejtezőkörön, kiesett a harmadikon, és aztán bejutott az Európa Ligába. Ez után a csoportkörben minden döntetlen 62, minden győzelem 188 millió forintot ér, ha pedig továbbjutnának, akkor a csoport második helye 165, a csoportgyőzelem 330 millió forintot jelentene a pontokért járó pénzen felül.

Vagyis az már most szinte teljesen biztos, hogy 2019 anyagilag nagyon jó év lesz a klubnál. Szükség is lesz rá, mert Kubatov Gábor azt mondta:

kell ezen a csapaton még sokat erősíteni, hogy ez egy komoly erőt képviselhessen Európában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

Magyarországnak 14 ezer milliárd forint uniós támogatás jutna, ha Orbán nem blokkolná a megegyezést

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”