szerző:
hvg.hu

Annyi pénzt fizettetne vissza az OLAF Magyarországgal, mint egyetlen más állammal sem; tökéletes a káosz Nagy-Britanniában; átalakítják a budapesti bérbicikli-rendszert. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója

Egyetlen ország sem volt 2014 és 2018 között, ahol annyira magas lett volna az elcsalt EU-pénzek aránya, mint Magyarországon – derült ki az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF éves jelentéséből. A vizsgált négy évben Magyarországnak utalt uniós támogatások majdnem négy százalékát visszafizettetné a csalás elleni hivatal, ez az arány 8 és félszerese az EU-átlagnak. Összehasonlításképp: a második legrosszabbul álló Szlovákiában 2,29 százalék volt ez a szám. Ezen a két országon kívül pedig egyetlen hely sincs, ahol akár az 1 százalékát is visszakérnék a kifizetéseknek.

Miután kijött a jelentés, a Legfőbb Ügyészségnek egy napra volt szüksége, hogy elkészüljön egy válasz. Ebben az szerepel: az adatokból az OLAF igazságügyi ajánlásaival érintett bűncselekmények okozta kárra „semmilyen következtetést nem lehet levonni”.

Mi jön ez után?

Nem indult jól Boris Johnson hete: miközben a brit miniszterelnök a nyári szünet utáni első parlamenti ülésen beszélt, az egyik konzervatív képviselő, Philip Lee felállt, és átsétált a liberális frakcióba. Így a kormány elvesztette az eddig egyfős, az északír DUP külső támogatásával fenntartott többségét az alsóházban.

És ez még csak a bemelegítés volt - mostanra a káosz még annál is nagyobb, mint eddig volt, pedig ezt a szintet nem volt könnyű elérni. Az alsóház szembefordult a miniszterelnökkel, megszavazták azt a javaslatot, amellyel megtiltják, hogy az ország egyezség nélkül lépjen ki az EU-ból. Johnson erre előrehozott választás kiírását kezdeményezte, de nem lett meg hozzá a kétharmados többség.

Az EU mindenesetre készül: 780 millió eurót különítettek el a bennmaradó 27 tagállam számára, hogy a rendezetlen kilépés okozta károkat enyhítsék.

©

Mikor lesz Brexit?

Csak egy évvel, 2020. november 29-ig hosszabbítja meg a BKK a Mol Bubi üzemeltetési feladataira vonatkozó szerződését. A Bubi felett eljárt az idő, így a feladat egy új működési modellt kidolgozni – írtuk cikkünkben.

Hiába van egyre több bérelhető kerékpár, az árbevétel nem növekszik, a bérlések száma csökken. Az újabb, modernebb rendszerekben sokkal egyszerűbb mind a fizetés, mind a bérlés, a lemaradás behozásához a Bubinak új informatikai és szoftveres háttérre lenne szüksége. Ráadásul a biciklik egy része elég öreg már, megértek a cserére.

Mi lesz a Bubi sorsa?

A hét képe: a határon túli városok nevét magyarul is szerepeltető táblát tettek egy vonatra – a vasúttársaság kommunikációs igazgatója szerint a cél az, hogy a határon túli magyarok büszkék legyenek a MÁV-ra.

©

Ha jön a vihar, vannak, akik falakat építenek, mások pedig szélmalmokat. A kínai közmondást Matolcsy György dobta be, amikor a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén értékelte a világ és az ország helyzetét. Mint mondta, „a magyar modell 1.0 jól vizsgázott, de viharfelhők közelednek, ezért tovább kell lépni”.

Az MNB-elnök szerint a következő válság más lesz, mint a 2008/09-es. Több jel mutat arra, hogy a "lassulás, megtorpanás, esetleg válság" a reálgazdaságból fog kiindulni, onnan terjed át a pénzügyi szférára. A magyar modell 2.0 részleteire nem tért ki, csak annyit mondott, hogy általános konjunktúraélénkítő programra van szükség. Ennek részeként célzott iparág-erősítő programokat kell alkalmazni, például a high-tech, a zöld gazdaság, az értékteremtő képesség javítása és a tudásintenzív ágazatok megerősítésére.

Mi lesz a magyar modell 2.0 lényege?

Egy offshore-vállalkozásban végződik a birodalom, amely egykor Andy Vajnáé volt, így nem lehet tudni, hogy a kaszinók és több más cég kihez került Vajna halála után. A TV2, a csatorna műsoridejét értékesítő Atmedia és a tévének műsorokat gyártó IKO sorsa világos: azok Mészáros Lőrinc bizalmasaihoz kerültek. Sőt, a TV2-nél minden jel szerint az eladás már jóval Vajna halála előtt lezajlott, az új tulajdonost viszont nem vezették át a céges papírokban.

A céghálót böngészve arra jutunk: sok vállalkozásnál a végső tulajdonos a Delaware-ben bejegyzett Cinergi. Márpedig egy offshore cég tulajdonosait és pénzügyi adatait is el lehet titkolni. Egy tényt tudunk vele kapcsolatban: 2018 végén egy része Vajnáé lett. Nem tudni viszont, hogy a fennmaradó rész kié, és azt, hogy Vajna halála után történt-e változás a tulajdonosi struktúrában.

©

Kiderül valaha is, kikhez került a vagyon?

Ausztriában nyolc hétre bővítik azt az időt, amit az apák a gyerekük születése után otthon tölthetnek. Egész pontosan az állami szférában már eddig is ennyi apaszabadságot adnak, de most már a magánszféra cégeire is ez a szabály lesz érvényes. Az EU döntéshozói arra köteleznék a tagállamokat, hogy tíz napot minimum garantáljanak, de van, aki ennél sokkal tovább menne: ha a spanyol szocialisták képesek lennének koalíciós partnert találni, akkor beírnák a kormányprogramba, hogy 16 hét szabadságra küldjék az újdonsült apákat.

Magyarországon jelenleg csupán 5 szabadnapot vehetnek ki az apák a gyerekük születése után. Ez az EU-lista 18. helyére elég - az első helyezett Finnország, ahol 9 hét jár. Három ország van az unióban, ahol egyetlen extra szabadnap sem jár az apáknak automatikusan, csakis akkor, ha a munkahelyük megengedi, hogy elmenjenek. Meglepő módon Németország az egyik ilyen, de a horvát és a szlovák apák is akkor lehetnek csak a családjukkal a gyerekük életének első napjaiban, ha a főnökük rendes.

©

Mit kínáljon a kormány a magyar apáknak?

Megszavazták: a Takarékbank október végén lenyeli a maradék 11 takarékszövetkezetet is, így a magyar piac egyik legnagyobb pénzintézetévé válik. Csakhogy több tízezer takarékszövetkezeti kistulajdonos becsapva érzi magát, mondván, úgy fosztják meg őket a részjegyüktől, hogy a szövetkezetekből összegyúrandó nagybankba nem tudnak beszállni, csak ha összeszednek erre tízmillió forintot.

Vida József elnök azt állítja, ami történik, az nem rablás, hanem kényszerpálya. Szerinte „félrevezető logika a saját tőke tulajdonosok általi hazavihetőségéből kiindulni”, hiszen a takarékszövetkezet részjegyét „az egész világon névértéken lehet visszaváltani, a vagyonnövekedést nem lehet a szövetkezet kárára kivenni”. Azt állítja: az, hogy a leendő nagybankba csak milliókkal lehet majd beszállni, „a hagyományosan konzervatív befektetőnek minősülő részjegy-tulajdonos tagokat megóvja attól, hogy kellő szakmai ismeret hiányában a biztos megtakarításukat nagykockázatú részvénnyé változtassák”.

Jobb lesz ettől?

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már elfogadná a felfüggesztett börtönt Galambos Lajos

Már elfogadná a felfüggesztett börtönt Galambos Lajos

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

Dollármilliókra ítélték a gátszakadást okozó brazil bányavállalatot

Dollármilliókra ítélték a gátszakadást okozó brazil bányavállalatot

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Minden utas rémálma valósult meg egy amerikai repülőgépen

Minden utas rémálma valósult meg egy amerikai repülőgépen