A kormányközeli MET-től tartalékolt be gázból az ország

A kormányközeli MET-től tartalékolt be gázból az ország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azzal indokolnak, hogy az oroszok elzárhatják a gázcsapot, így tartalékolni kell. A MET-nek pont volt 250 millió köbméter gáza a biztonsági tárolóban.

A MET-től vásárolta meg az ország megnövelt biztonsági készleteit a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) – írja az MSZKSZ közleményére hivatkozva a Népszava.

A cikk szerint a vésztartalék ötlete még a Gyurcsány-kormány idején született, a 2006-os orosz gázstop idején. Végül 2010-re a MOL algyői mezőjét feltöltötték mintegy 1,9 milliárd köbméter földgázzal, ebből 1,2 milliárd köbméter lett stratégiai tartalék, 700 millió köbméter pedig kereskedelmi célra volt hasznosítható.

Az Orbán-kormányok alatt a vésztartalék kötelező mértékének a szintjét csökkentették, 2013-ban 615 millió köbméteren érte el a mélypontját. Ezt úgy magyarázták, hogy a rezsicsökkentés érdekében így teremtenek olcsó gázforrást a fűtőműveknek. Ez azóta sem bizonyított, sőt a cikk szerint a biztonsági gáz szövevényes ügyletek után javarészt a kormányközeli MET-nél kötött ki, amely azt végül piaci áron adhatta el.

A MET kormányzati hátszelét nemzetközi szervezetek is bírálták, az Orbán-kormány látszólag fordulatot vett, és a biztonsági készletek újbóli növeléséről döntött. Két éve az 1,2 milliárdhoz hiányzó mennyiség jó részét a szervezet újra a MET-től vette meg, ők szállíthatták a gáz kétharmadát, míg a fennmaradó egyharmadot az MFGK nevű állami gáznagykereskedőtől szerezték be.

A felhalmozást azzal indokolták, hogy az oroszok mindmáig nem kötötték újra a gázuk Európába szállításáról szóló, ez év végén lejáró szerződésüket Ukrajnával, és attól tartanak, hogy a jövő évben Putyinék elzárják a csapot. A magyar kormány erre hivatkozva csurig töltette a gáztározót, és megemelte 1,2 milliárd köbméterről 1,45 milliárd köbméterre a biztonsági készletek kötelező szintjét.

Az MSZKSZ közleménye szerint nem tudtak mást tenni, mint a 700 millió köbméteres kereskedelmi készleteinek tulajdonosaitól ajánlatot kérni 250 millió köbméter eladására, pontosabban biztonságivá minősítésére. Ezt végül a MET-től tudták megvenni, a társaság a 250 millió köbméteres mennyiséget, illetve annak tárolóját is átengedte. Az árat nem közölték, csupán annyit, hogy az ár meghatározása során a tőzsdét vették figyelembe.

A Népszava megkereste a MET-et is, akik annyit közöltek, hogy üzleti adatokat nem hozhatnak nyilvánosságra.

Az Orbán-kormány 2011-15-ig tartó egyik nagy ügye volt a MET, a gázkereskedő cégé, amely cégben az Orbánt repülőztető Garancsi Istvánnak is volt tulajdonrésze. A MET olcsón hozhatott be gázt Ausztria felől, és magyar tározókból is vehetett ki olcsón gázt, de annak közületekhez, iskolákhoz, óvodákhoz kellett volna kerülnie a rendelet alapján, nem a MET-hez. A szocialisták feljelentést is tettek az eset miatt, mert szerintük a magyar államot 150 milliárdos kár érte.

(Képünk illusztráció)

Hozzászólások