szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

10 ezer magas fizetésű profi eltávolításáról döntött a HSBC – jelentette a londoni Financial Times. A Business Insider ehhez hozzáteszi, hogy idén 60 ezer embert érinthet az elbocsátási hullám a bankszektorban. A Wall Streeten és a Cityben nagy az idegesség, mert a trend globális, vagyis akit kirúgnak, az csak nagyon nehezen talál magának megfelelő állást.

A leépítés okait elég könnyű megtalálni: romló globális konjunktúra, a bankszektor gyenge jövedelmezősége, Brexit, amerikai-kínai kereskedelmi háború és persze a mesterséges intelligencia előretörése.

A Financial Times úgy értesült, hogy a HSBC első embere nem volt hajlandó ilyen brutális elbocsátásokra, mire őt küldték el. Az utód, aki csak ideiglenesen tölti be a nagyfőnök szerepet, szívfájdalom nélkül vállalta a kollégák ezreinek elküldését.

A rekorder a Deutsche Bank

Németország legpatinásabb bankja 18 ezer emberét teszi az utcára. Van, aki arany ejtőernyővel távozik, de a döntő többség nem ebbe a kategóriába tartozik. Nekik kell megfizetniük azért, mert a Deutsche Bank rosszul mérte fel a globalizáció lehetőségeit: akkor szállt be az amerikai ingatlanügyletekbe, amikor onnan kiszállni kellett volna.

De Németországban nemcsak a Deutsche Bank áll rosszul, a Commerzbank is elbocsát: a tervek szerint jövőre 4 300-zal lesznek kevesebben. A londoni City sem kivétel: a Barclays Bank 3 ezer munkatársától válik meg. Párizsban eközben a Société Générale jelentett be 1300 fős elbocsátást.

Belgiumban átképzést javasolnak a szakszervezetek

A helyi pénzügyi dolgozók szakszervezete úgy látja, hogy hosszú távú trendről van szó, mert a mesterséges intelligencia mindinkább átveszi az emberek helyét a bankszektorban. Mi a megoldás? Átképzés – mondja a szakszervezet.

Csakhogy a pénzügyi szektorban általában jól keresnek az emberek, míg az egészségügyben, melyet a szakértők célként kijelöltek, nem épp ez a helyzet. A szakszervezet a fiatalabb dolgozóknak átképzési tanfolyamot ajánl, melyhez az állam és a bankok is hozzájárulnak. Ennek ellenére nem nagy a tolongás: a gyengén fizetett kórházi állások nem vonzzák mágnesként a bankszféra dolgozóit.

A bankok főnökei recesszióra számítanak

Biztonsági játékot játszanak a bankvezérek – állapítja meg az elbocsátások kapcsán a Forbes. Úgy látják, hogy a hosszú konjunktúra után küszöbön áll a visszaesés, melyet jeleznek a negatív kamatok és a beruházások visszaesése.

A Wall Street általában mindent túlreagál – írja a Forbes szakértője, aki állítja: aki most az utcára kerül, az bízhat benne, hogy nagyon gyorsan újra lesz állása, ha elmúlik a recessziós félelem. Ha persze elhúzódik a válság, és tovább tart a mesterséges intelligencia előretörése, akkor lehet, hogy soha nem jön vissza az a 60 ezer munkahely, melytől idén megszabadulnak a bankok Európában és Amerikában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk