Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jövőre 9 százalékos emelkedés várható, de 2021-ben megtorpanhat a piac.

Évek óta egyre több magánrepülőt adnak el, írja a Bloomberg. A lap szerint 2019 végére 690 darabot értékesíthetnek, ami kilenc százalékkal több, mint amennyi 2018-ban talált gazdára. A Honeywell becslései szerint 2020-ban ennél is többet, 740 magánrepülőt adhatnak el.

A Bloomberg azt írja, egyre nagyobb igény az új gépekre, amelyek nagyobb hatótávolságúak, hatékonyabban használják fel az üzemanyagot, csendesebb és jobb a felszereltségük, ezért sok tulajdonos próbálja lecserélni a régi gépét. A lap szerint három gyártó, a General Dynamic Gulfstream üzletága, a Bombardier és a Textron Cessna is hasonló tendenciákról számolt be.

A vállalatok próbálják kiszolgálni az igényeket, a Bombardier új, Global 7500-as modelljét decemberben szállítják le a tulajdonosoknak, de az új hajtóművel, illetve pilótafülke-technikával megtámogatott Global 5500 és 6500 repülőgépeket is hamarosan elérhetővé teszik, és a Gulfstream is egy új modellt dob a piacra.

A Bloomberg azt írja, nem tudni, meddig tart a növekedés, mivel az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a Brexit és a gazdaság globális lassulása mind visszavethetik a keresletet. A Honeyflow például – a legnagyobb magánflották üzemeltetőinek megkérdezése után – 2021-ben már az eladások enyhe csökkenésével számol.

Bár jelenleg növekedés tapasztalható, az értékesített magánrepülők száma jóval elmarad a 2008-2009-es gazdasági válság előtti eladásoktól, akkor 1300 gépet szállítottak le egy évben.

Hozzászólások