Brexit: elhárult az első akadály az előrehozott választás elől

Brexit: elhárult az első akadály az előrehozott választás elől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Formális szavazás nélkül, felkiáltással elfogadták a londoni parlament alsóházának képviselői az előrehozott választás kiírását kezdeményező kormányzati indítványt.

Ez a tervezet második olvasatbeli, vagyis az általános vita utáni, elvi támogatását jelenti. A részletekről – mindenekelőtt a módosító indítványokról – ezután kezdődik a vita, a végszavazás kedd éjjel várható.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, de a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt – amelynek szavazataira szükség van a választás kiírásához – eddig elzárkózott az indítvány támogatásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Jeremy Corbyn, a Labour vezetője azonban kedden bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.