szerző:
Serdült Viktória

A magyar biztosjelölt azt ígérte, mindent megtesz, hogy a csatlakozásra váró országokban betartsák az emberi jogokat és biztosítsák a sajtószabadságot. Azt pedig már csütörtök reggeli európai parlamenti meghallgatása előtt leszögezte, "nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól – beleértve a magyart".

„Orbán Viktor miniszterét mindenki ismerte, a diplomatájáról ugyanez már nem mondható el” – nem egy és nem két embertől hallottuk ezt a mondatot, amikor Várhelyi Olivér meghallgatásáról érdeklődtünk brüsszeli körökben. Az ismeretlenség az Európai Parlament képviselői előtt ebben az esetben egyáltalán nem hátrány: annál nagyobb az esélye a sikernek, minél kevésbé támadható egy jelölt.

Az eddig Magyarország EU-nagyköveteként dolgozó Várhelyi ilyen szempontból tökéletes választás volt Orbán Viktor részéről. Valószínűleg tudta ezt a magyar kormányfő is, aki első körben Trócsányi Lászlót szánta a biztosi székbe, de a volt igazságügyi miniszter el sem jutott a meghallgatásáig, összeférhetetlenség miatt már a jogi szakbizottságban elbukott.

Ettől Várhelyi Olivérnek már nem kell félnie, kedden átengedte őt a JURI, így szerda reggel 8 órakor megkezdődhet meghallgatása az EP külügyi szakbizottságában (AFET). Információink szerint nemcsak neki, hanem a képviselők egy részének is alaposan fel kellett készülnie, hiszen Várhelyi eddig szürke eminenciásként a háttérben dolgozott.

Trócsányi és Várhelyi: az egyiknek sikerülhet
©

Arról viszont nincs szó, hogy könnyű meghallgatásra számíthat. Ennek egyik oka, hogy az EP-ben finoman sem népszerű Orbán Viktor jelölte őt a posztra, a másik pedig maga a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfólió. Várhelyinek így főleg arról kell majd meggyőznie a képviselőket, hogy nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság érdekeit tartja majd szem előtt, valamint képes lesz a csatlakozásra váró országokkal betartani a kötelezettségeiket, különös tekintettel az emberi jogokra és a demokráciára.

Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér, ha EU-biztos akar lenni

Aligha fogja kifogásolni kedden az EP illetékes bizottsága, hogy meghallgassák a magyar kormány második EU-biztosjelöltjét, Várhelyi Olivért. A csütörtöki meghallgatás annál keményebbnek ígérkezik. Persze az igazi feladat akkor jön, ha a diplomata megkapja a bővítési portfóliót: a folyamatnak komoly ellendrukkerei vannak az unióban.

A személye még rendben, a portfólió kevésbé

„Kemény három órát” jósol a biztosjelöltnek Gyöngyösi Márton is, aki a külügyi szakbizottság tagjaként kétszer egy percben fogja kérdezni Várhelyi Olivért. A Jobbik politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, számára az a legnagyobb rejtély, Várhelyi bővítési biztosként hogyan tudja majd magát függetleníteni a magyar kormánytól, mely ellen éppen az Európai Parlament kezdeményezte a jogállamiság helyzete miatti hetes cikkely szerinti eljárást.

„Furcsa lenne, ha egy ilyen országból érkező biztos kérné számon a demokratikus előmenetelt Észak-Macedónián vagy Ukrajnán” – mondta a magyar EP-képviselő.

Gyöngyösi szerint az EP-képviselők komolyan veszik a feladatukat, és valószínűleg azt is felróják majd Várhelyinek, hogy Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett a résztvevőknek, mintha a leendő bővítési biztos továbbra is a Fidesz pártérdekeit szolgálná.

Az új bizottságot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia
©

Más megkérdezett EP-képviselők között is akad olyan, aki a bővítési biztosi posztot találja problémásnak Magyarország esetében, bár Várhelyinek az az előnye mindenképpen megvan, hogy soha nem volt a Fidesz tagja, 2010 óta nem vett részt a magyar törvényalkotásban, és jól ismeri az Európai Unió intézményeit. Trócsányi Lászlónak többen is ezeket rótták fel, de az új jelölt személye nyilván nem akadályozza majd meg a képviselőket a régi sérelmek felhánytorgatásában.

„Senkinek ne legyen kétsége, az EP-képviselők nagyon érdeklődnek a jogállamisággal kapcsolatos magyar kísérletekről” – mondta még korábban lapunknak Wlodzimierz Cimoszewicz, a szociáldemokrata frakció lengyel képviselője. Párttársa, a holland Kati Piri pedig a Politicónak úgy fogalmazott: „ha Várhelyi Olivér a meghallgatásán nem határolja el magát teljes mértékben Orbán Viktortól és kormányának tevékenységétől, akkor erős ellenállásra számíthat az szociáldemokrata frakciótól”.

Valóra vált álom

A kellemetlen pillanatokat Várhelyi a számára megküldött írásbeli kérdésekben sem kerülhette el. A hivatalos eljárás szerint válaszait már a meghallgatás előtt nyilvánosságra hozta az Európai Parlament, a 11 oldalas dokumentumból pedig néhány érdekes részlet is kiderül, például az, hogy Várhelyi számára a bővítési biztosi poszt egy „valóra vált álom” lenne.

©

Várhelyi a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos legfőbb prioritásnak az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia helyzetét nevezte, a kormányokat viszont partnerként akarja kezelni. Ha nem működnek együtt, a biztosjelölt szerint az EU-nak több lehetősége is van az uniós támogatások időleges befagyasztásától a finanszírozási megállapodások felfüggesztéséig. Mint írta: "az uniós támogatások felfüggesztése a végső megoldás, de nem kizárható”.

Várhelyi azt is hozzátette, az emberi jogi megközelítés és a nemi esélyegyenlőség elősegítése a legfontosabb feladatai közé tartozik majd. Biztosítani akarja azt is, hogy a csatlakozásra váró országokban az Európai Unió eszközei segítsenek

az emberi jogok betartásában, a jogvédők és hátrányos helyzetű csoportok támogatásában, és abban, hogy biztosítsák a szólás- és a sajtószabadságot.

Ahogy várható volt, a biztosjelölt már az előzetes írásbeli kérdések között sem úszta meg azt, amely Orbán Viktor bakui kijelentéseiről faggatta. A magyar kormányfő sokakat megdöbbentett, amikor a Türk Tanács tagjainak azt ígérte: ha sikerülne megszerezni a bővítési portfóliót, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal.

Orbán szavai ugyanis szöges ellentétben állnak az uniós szabályokkal, amelyek kimondják: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől”.

Orbán Viktor a Türk Tanácsban
©

Válaszában e mellett tett hitet Várhelyi Olivér is, aki szerint európai biztosként az egyetlen célja, hogy az Európai Unió érdekeit képviselje, és teljes mértékben betartsa a fent említett uniós szabályt.

Biztosként független leszek, nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól vagy intézménytől sem – szögezte le.

A jelek szerint tehát diplomataként teljesen tisztában van azzal a legalapvetőbb elvárással, hogy nem képviselheti a saját kormányát az Európai Bizottságban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben ne beszélne Orbán Viktorral – ami elmondható az összes tagállam és biztosa közötti kapcsolatról – de ha hű marad elveihez, akkor a magyar kormányfő aligha fog tudna rá nyomást gyakorolni.

Megtagadta kormányát?

A magyarországi ellenzéki pártok közül többen úgy értelmezték Várhelyi Olivér szavait, hogy abban elhatárolódott Orbán Viktor bakui beszédétől. A Demokratikus Koalíció szerint a biztosjelölt a nulladik napján eljutott oda, ahova elődje, a szintén fideszes Navracsics Tibor egy év alatt ért el: nyilvánosan megtagadta a főnökét.

A Momentum szerint Várhelyi válaszai „diplomatikusan semmitmondók, és megkerülik a lényeges problémákat”.

„Várhelyi izzadtságszagúan próbál egyensúlyozni az Európai Parlament és az orbáni elvárások között, és hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy letagadja a letagadhatatlant: egy olyan kormány jelöltje, ami semmibe veszi a jogállami normákat, nem együttműködni, hanem harcolni akar az Európai Unióval és az EU bővítési portfólióját saját hűbérrendszerének kiterjesztésére használná” – írták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Végre kiderült, milyen sminket használ Donald Trump

Végre kiderült, milyen sminket használ Donald Trump

Ingyen kampány a győri fideszes polgámester-jelöltnek

Ingyen kampány a győri fideszes polgámester-jelöltnek