Ezek Európa pénzügyi szempontból leginkább élhető országai

Ezek Európa pénzügyi szempontból leginkább élhető országai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németország és Ausztria vezeti azt a listát, amelyen az anyagi jólét különböző szempontjai alapján rangsorolták az EU tagországait. Magyarország a középmezőnyben, Litvánia és Görögország a sor végén.

A svédországi központú adósságbehajtó cég, az Intrum AB egyebek mellett azt vizsgálta, mennyire képesek az adott ország polgárai időben befizetni számláikat, mennyire könnyen jutnak hitelhez, mennyi megtakarítással rendelkeznek, s milyen szinten állnak pénzügyi ismereteik. A felmérés  szerint Németország és Dánia polgárai fizetik be legkönnyebben számláikat, míg a teljes felmérésben a középmezőnyben végzett Magyarország – Csehországgal és Észtországgal együtt – a legfelső kategóriába került a hitelszabadság, illetve a hitelektől való függés tekintetében. A pénzügyi ismeretek terén Finnország és az Egyesült Királyság polgárai szerepeltek a legjobban.

A Bloomberg hírügynökség kiválogatta a felmérés legérdekesebb pontjait:

- Az EU-tagországok polgárainak 45 százaléka vélekedett úgy, hogy a számlák összege gyorsabban nő, mint az emberek jövedelme.

– a válaszolók 24 százaléka érte el hitelkártyájának limitjét, egy évvel korábban ez az arány 20 százalékos volt.

- A kiadások növekedése ellenére a válaszolók 75 százaléka tudott félretenni jövedelméből, igaz a takarékoskodók több mint fele elégedetlen volt a megspórolható összeg nagyságával.

A 24 országban élő 24000 ezer megkérdezett polgár válaszai alapján az Intrum szerint az a legfontosabb üzenet, hogy az Eu-s polgárok egyre komolyabban érzik az őket érő pénzügyi stresszt.