Donald Trump lehet az igazi karácsonyi Grincs

Donald Trump lehet az igazi karácsonyi Grincs

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kínával vívott kereskedelmi háború újabb lépéseként 155 milliárd dollárnyi vámot vetne ki az országba importált, Kínában készült termékekre, aminek legfőképpen az amerikai játékgyártók és végső soron a háztartások fogják meginni a levét.

Karácsonyi rémálom lehet az amerikai játékcégeknek az idei december az év leggyümölcsözőbb időszaka helyett: a Trump-kormány december 15-én tervez kivetni újabb 155 milliárd forintnyi vámot a Kínából érkező termékekre – írta a Guardian. Az amerikai játékok körülbelül 70 százaléka, egyes játékfiguráknak pedig több mint 90 százalékban az ázsiai országban készül.

A kereskedelmi háború korábbi köreiben a vám már sújtotta az ipari termékeket és az amerikai farmereket, az új tervek szerint pedig a vámok a mobiltelefonok, tabletek, laptopok, irodai és iskolaszerek, és a ruházat mellett a karácsonyi díszeket és a játékokat is érintené. Az újabb lépés az amerikai játékgyártók szerint nemcsak eltörölné a cégek idei nyereségét, de veszélyeztetné a dolgozóiknak nemcsak a bónuszát és a béremelését, de akár az állását is. A játékgyártók azért is nehéz helyzetbe kerülnének, mert kis árréssel dolgoznak, a fogyasztóik árérzékenyek és az egyik legnagyobb játékkereskedő elhúzódó bezárása is érezteti a hatását.

Nem játék az amerikai játékszegmens: több mint 691 ezer embert foglalkoztat és közel 10 milliárd dollárnyi adó folyik be a játékcégektől a The Toy Association adatai alapján. Bár van esély arra, hogy a tervezett vámokat végül elvetik, de Trump arra is tett már utalást, hogy a végső döntést lehet, hogy csak a 2020-as választások után hozza majd meg. Az elnök protekcionista gazdaságpolitikájának a része, hogy a gyártást visszahozzák az Amerikai Egyesült Államokba, a játékgyártók azonban ezt kivitelezhetetlennek tartják. A JP Morgan becslése alapján a tervezett vámok éves szinten 1000 dollárba kerülhetnek egy átlagos amerikai háztartásnak.

Hozzászólások