Nagy gesztussal készült Trump a tűzszünetre az USA-kínai kereskedelmi háborúban

Nagy gesztussal készült Trump a tűzszünetre az USA-kínai kereskedelmi háborúban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

Új frontot nyithat a választási kampányban az amerikai elnök, már nem Peking a célpont. A kereskedelmi háború idején kivetett vámok azonban egyelőre maradnak, bár a két fél ma megállapodást köt.

Washington már nem vádolja árfolyammanipulációval Kínát - ezt Steve Mnuchin pénzügyminiszter jelentette be azon a napon amikor Washingtonba érkezett Liu Ho miniszterelnök-helyettes, hogy aláírja az új kereskedelmi egyezmény első megállapodását. Múlt augusztusban vádolta meg hivatalosan is az Egyesült Államok azzal Kínát, hogy leértékeli a jüant, mert ily módon akarja kivédeni Trump szankcióinak hatását, ám a vád egyáltalán nem volt új.

Donald Trump már a választási kampány során ezzel gyanúsította Kínát, azt állítva: amerikaiak millióinak munkahelyét veszi el az outsourcing révén. Sok amerikai óriás ugyanis Kínába vitte át a gyártási folyamatokat a jóval olcsóbb munkabérek miatt. Trump szerint ezeket az árukat azért veszik meg az amerikaiak, mert a kínaiak alulértékelik a jüant, hogy versenyképesebbé váljanak a globális piacon, de mindenekelőtt az Egyesült Államokban. Peking mindvégig elutasította Trump vádjait. Ji Kang jegybank elnök Washingtonban is megerősítette: a jüan árfolyam megfelel a gazdasági feltételeknek, ahogy azt az IMF is elismerte.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter bejelentésére a jüan árfolyama öt hónapos rekord szintre emelkedett a dollárhoz képest. A pekingi China Daily a Cornell egyetem pénzügyi professzorát kérdezte az amerikai döntés várható következményeiről. “Ez nemcsak szimbolikus gesztus, mert jó hatással lesz a befektetőkre mindkét oldalon” - hangsúlyozta Andrew Karolyi. A Cornell egyetem professzora szerint ez az intézkedés jól kiegészíti azt a kereskedelmi egyezményt, melynek első megállapodását szerdán írják alá Washingtonban. Ebből ugyanis mindenütt a világon azt a következtetést vonják le, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború a végéhez közeledik. A világ két legnagyobb hatalma immár a békülékeny arcát mutatja nemcsak egymás, de a világ felé is.

Újra lesz féléves egyeztetés Washington és Peking között

A kínai kereskedelmi minisztérium azt is közölte, hogy felújítják azt a régebbi gyakorlatot, hogy a két óriás gazdasági vezetői hathavonta találkoznak, és megvitatják az épp aktuális ügyeket. Ezt még az ifjabb Bush elnök vezette be, aki rádöbbent a kínaiak világgazdasági jelentőségére. A nagy pénzügyi válság idején Kínának döntő szerepe volt abban, hogy sikerült átvészelni a nehéz hónapokat, mert hatalmas keresletet teremtett a globális piacon a hazai beruházások fokozásával.

Barack Obama alatt is folytatódott a féléves egyeztetés annál is inkább, mert akkor deklarálta amerikai elnök először, hogy a huszonegyedik század a csendes-óceáni térség kora lesz! Kezdetben Trump is folytatta ezt a gyakorlatot: ez volt a mézeshetek ideje Hszi Csinping kínai elnökkel. Trump unokája ékes kínai nyelven kívánt hosszú életet Kína első emberének és nejének, a pekingi televízió egykori sztárjának.

Aztán kitört a kereskedelmi háború, és megszűntek az egyeztetések Washington és Peking között. A kínai fővárosban ezt úgy értékelték, hogy Trump visszasírja azt az időt amikor Amerika egyedül dönthetett a globális gazdaság ügyeiről. Pedig Hszi Csinping elnök többször is figyelmeztette az USA-t: Peking egyenrangú szerepre törekszik, mert gazdasági ereje és dinamikus növekedése erre jogosítja fel.

Azért nem teljes a béke

A békülés azonban nem jelenti azt, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. A Bloomberg úgy tudja, hogy a kínai termékekre korábban kivetett amerikai védővámok egyelőre nem változnak, sőt, az elnökválasztásig is megmaradhatnak. A hírügynökség forrásai szerint a felek megállapodtak arról, hogy a tarifákat legkorábban az aláírás után tíz hónappal vizsgálják felül. A következő időszak pedig egyfajta teszt lesz, amikor a pekingi vezetés bizonyíthatja Washington felé azt, hogy elkötelezett a megállapodás betartása iránt.

Lesz-e amerikai- kínai duopolium?

Ez a nagy kérdés azután, hogy Amerika és Kína lassan kiegyezik egymással. Az Európai Unió brüsszeli központjában sokan attól tartanak, hogy Trump a kínai egyezmény után Európa ellen fordul. Itt kívánja majd demonstrálni az amerikai választók előtt, milyen elszántan védelmezi érdekeiket a világban.

Az utóbbi időben az amerikai elnök minden döntését a választási kampánynak rendeli alá: a Közel-Keleten a háborús hős szerepét alakította Szulejmáni tábornok kilövésével, Kínával a keményen alkudozó szuper dealer pózában adja elő magát. Kérdés, hogy Európa kapcsán mit tanácsolnak neki a kampány stratégák? Európának valószínűleg az lenne a legjobb, ha kimaradna Trump választási kampányából.

Hozzászólások