szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az offshore cégek 36 százaléka egyébként ingatlanügyletekkel foglalkozik főleg.

Erősen visszaesett az offshore tulajdonosi körhöz köthető magyarországi cégek száma – írja a napi.hu az Opten friss statisztikáira hivatkozva.

Az adóparadicsomokhoz köthető cégek száma 2005 és 2009 között tetőzött, akkor megközelítette a 7 ezret. Erre felfigyelt az adóhatóság, a jogalkotók és az üzleti partnerek is, így néhány év stagnálás után csökkenni kezdett számuk.

A cikk szerint jelenleg 3300 cég működik Magyarországon, amelyek közvetlen tulajdonosai között offshore jellegű országokat találunk. A közvetett tulajdonosi viszonyokat is vizsgálva már 5000 feletti hazai vállalkozás azonosítható adóparadicsomba bejegyzett tulajdonossal.

A csökkenő offshore-os cégszám viszont nem feltétlen jelenti azt, hogy a rejtőzködés és az adóoptimalizálás is visszaszorult volna, csupán új megoldásokat kerestek az ebben utazók. A napi.hu szerint ilyen módszer, ha az offshore érdekeltséghez vezető tulajdonosi láncban még egyéb országba bejegyzett vállalkozások is szerepelnek.

Az offshore cégek 36 százaléka egyébként ingatlanügyletekkel foglalkozik főleg. Mellettük a kereskedelemmel és a tanácsadással foglalkozó vállalkozásoknál találhatunk offshore hátteret.

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Crystal Group BrandChannel

Offshore regék és mondák – 2.rész: Fortélyos adózás igazgat

Az offshore cégek legfontosabb tudnivalóit az első részben összegyűjtöttük, de arról nem esett szó, hogy mit takarnak a midshore és az onshore kifejezések, illetve hogyan kapcsolódnak ehhez a világhoz a szabadkereskedelmi zónák. Ezeket vesszük sorra a nemzetközi adótervezéshez tartozó fogalmakat tisztázó sorozatunk második részében.

Crystal Group BrandChannel

Offshore regék és mondák - 1. rész: ami a törikönyvekből kimaradt

Hogyan keletkeztek az adóparadicsomok? Mi is az offshore? Sokan nem ismerik a kialakulásuk történetét és gyakran keverik az idetartozó fogalmakat. Kétrészes cikkünkben ezeket tesszük most helyre. Elsőként lássuk, meddig kell visszamennünk az időben, és hogyan alakult az offshore cégek történetének első két százada!

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül