MNB-alelnök az elszabadult inflációról: Lépni fogunk. Vagy nem

MNB-alelnök az elszabadult inflációról: Lépni fogunk. Vagy nem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak kiugrás volt a sokéves rekordot jelentő januári infláció, a jegybank egyelőre nem készül kamatemelésre. Erről legkorábban márciusban dönthetnek, minden lehetőség az asztalon van. Nagy Márton mindenesetre megszólalt a kiugró adat után, hogy nyugtassa a piacot.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tíz pontban reagált egy háttérbeszélgetésen arra, hogy 2020 januárjában évek óta nem látott, és a jegybank inflációs célját messze meghaladó szintre ugrott az áremelkedés üteme.

Az alelnök lényegében azt közölte, hogy az infláció egyszeri hatások miatt ugrott meg, várhatóan hamarosan visszatér a cél közelébe. Az alapkamat emelése egyelőre nincs terítéken, a jegybank egyéb eszközökkel igyekszik kordában tartani az inflációt és a forint árfolyamát – de a kamatemelés sincs kizárva. Bár két hét múlva is tart kamatdöntő ülést a Monetáris Tanács, a jegybank menetrendje alapján erről legkorábban márciusban várható döntés.

Nem tér magához a forint, még mindig 340 felett az euró

Nem kúszott vissza a 340 forint alá az euró.

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza is arra számít, hogy a következő hónapokban az infláció mérséklődni fog, a januári adat csak kiugrás volt. Az elemző szerint hiába ért el nyolcéves rekordot az infláció, a jegybanknak nem kell a monetáris politika megváltoztatásával reagálnia. Előrejelzésünk változatlan kamatkörnyezet mellett is 3,5 százalék körüli átlagos inflációt számszerűsít 2020 egészére nézve.

Nagy Márton tíz pontja teljes egészében, ahogy a Portfolio megírta:

  1. Az üzemanyag és élelmiszerárak növekedése miatt emelkedett nagyot az infláció, előbbi 0,7 százalékponttal emeli az inflációt. A jegybank számára fontos adószűrt maginfláció 3,7százalékon áll, a piaci szolgáltatások inflációja változatlan maradt, az iparcikkek árindexe mérsékelt, a feldolgozott élelmiszerek tovább drágultak. Az MNB 4,6 százalékos inflációt várt, ehelyett 4,7 százalék lett az adat. Februárra a jegybank 4,2 százalékot vár, márciusra 3,7 százalékra számít, vagyis arra, hogy az infláció visszatér a toleranciasávba.
  2. A decemberi inflációs jelentés óta erősödtek az inflációs kockázatok.
  3. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, és a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján itt stabilizálódjon az infláció.
  4. Ha kell, a monetáris politikai eszköztár minden eszközét felhasználják, hogy az inflációs cél elérését és fenntartását biztosítsák.
  5. "Ha szükséges, lépünk, ha nem szükséges, nem lépünk."
  6. Az fx swap állományt az elmúlt hetekben érdemben csökkentette az MNB, ami tudatos döntés eredménye. Az implikált swaphozamok 40 bázispontos emelkedését okoztuk, ezzel megdrágult a forint elleni spekuláció. Emellett a 3 hónapos BUBOR a decemberi kamatdöntés óta 20 bázisponttal emelkedett.
  7. A bankközi likviditás érdemi szűkülésével számolnak, ami – a swapállomány jelenlegi szintje mellett is – már önmagában a swap piaci hozamok és a BUBOR további emelkedését vonhatja maga után, még szigorúbb pénzügyi kondíciókat (vagyis piaci kamatemelést) eredményezve.
  8. A márciusi inflációs jelentés fogja meghatározni a további lépések szükségességét. A köztes hónapokban a piaci fejleményekre az fx swap állományának módosításával reagálnak.
  9. A beérkező adatok inflációs hatására fókuszálnak majd, különös tekintettel a koronavírus, az olajárak és a forintárfolyam hatására.
  10. Nem félnek használni a rendelkezésre álló eszközöket az inflációs cél elérése érdekében. Tehát hogy 5-8 negyedév múlva 3 százalékon stabilizálódjon az infláció.
Nagy Márton nyilatkozata is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a forint árfolyama, a tegnap esti, 340 forintot meghaladó euróár után erősödni tudott, csütörtökön a déli órákban 339 forint körüli értéken látszik stabilizálódni.
Hozzászólások