szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság hozzájárult, hogy növekedjen az olasz deficit a koronavírus-járvány miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Brüsszel arról tájékoztatta Rómát, hogy mivel előre nem látható egyszeri intézkedéssorozatról van szó, nem számítja bele a költségvetési hiányába azokat a kiadásokat, melyeket a vírusjárvány tett szükségessé. Olaszország március harmadikán jelezte Brüsszelnek, hogy megduplázza költségvetését a vírus elleni háborúban: 7,5 milliárd eurót szán erre a célra. Giuseppe Conte miniszterelnök azzal indokolta meg ezt a hatalmas összeget, hogy sok olasz család számára a járvány nemcsak egészségügyi, hanem megélhetési probléma is. Gondoljunk csak az idegenforgalomra, amely Itáliának óriási bevételi forrás - ha nincs épp karantén vírusjárvány miatt.

A Bloomberg gyorsan ki is számolta, hogy 6,35 milliárd eurós túllépés várható emiatt. Ez a GDP 0.35%-a – legalábbis békeidőben. Nagy valószínűséggel a GDP is csökken majd az idén, ezért borulnak a számok - és nemcsak Itáliában.

Az olaszok szerencséje, hogy a gazdasági biztos honfitárs. Paolo Gentiloni (képünkön) elvben persze az uniós érdekeket képviseli, de nyilvánvalóan sokkal megértőbb Itália problémái iránt, mint egy más nemzetiségű biztos lenne. Szépen kiderült ez az egészségügyi miniszterek válságtanácskozásán, ahol az olaszok maszkokat és más védőfelszerelést kértek, mire a németek közölték: exporttilalmat rendeltek el, első a hazai piac ellátása. Jens Spahn német egészségügyi miniszter kissé furcsán indokolt: jelenleg a piacon nem az kap maszkot, akinek a legnagyobb szüksége van rá, hanem az, aki a legtöbbet fizet érte. A brüsszeli Politico idézi még a holland egészségügyi minisztert is, aki viszont arról beszélt: hiány esetében a legfontosabb a szolidaritás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Film készül Robbie Williams életéről

Film készül Robbie Williams életéről

A hackerek kipécézték maguknak az Apple új gépeit

A hackerek kipécézték maguknak az Apple új gépeit

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e