Óriási rekord dőlt meg a magyar boltokban, ahogy beindult a felvásárlási láz

Óriási rekord dőlt meg a magyar boltokban, ahogy beindult a felvásárlási láz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már februárban is több évtizedes rekordot döntött a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése, annyian rohantak a boltokba a járványtól tartva.

Legalább másfél évtizedes rekord dőlt meg februárban: 

a kiskereskedelmi üzletek forgalma 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

Márpedig olyan, hogy egy hónapban ekkorát nőjön a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, nem fordult elő azóta, hogy hozzáférhetőek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi gyorsjelentései.

Februárban még ugyan nem léptette életbe a kormány a koronavírus-járvány miatt a veszélyhelyzetet, de a KSH szerint már látszik a számokon, hogy a hónap végén felvásárlási láz indult.

Ez a statisztikusok szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom több, mint 11 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának 11,3 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 16 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

Az év első két hónapját összesítve 9,5 százalékkal volt nagyobb a forgalom, mint 2019 január-februárjában.

Nemsokára érkeznek a számok a járvány hatásáról
A mostani adatközlés azért is különösen érdekes, mert ez az első olyan KSH-adat, amelyen már látszik a járvány hatása. A statisztikai hivatal általában másfél-két hónappal az adatfelvétel ideje után jut el odáig a feldolgozással, hogy ki tudja adni a számokat, vagyis azt, hogy számszerűsítve mimt jelent a koronavírus a magyar gazdaság számára, még csak április közepén-végén kezdjük majd el igazán precízen látni.

Az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 11 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal növekedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 11,4 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (24 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (16 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (15 százalék), a bútor-, műszakicikk- (7,4 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,0 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (0,4 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 33 százalékkal emelkedett – de itt nem érdemes arra gondolni, hogy már februárban mindenki házhozszállítással rendelt a járványtól félve, ez a jókora növekedés évek óta tart.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 957 milliárd forint volt.

Hozzászólások