szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelen állás szerint 1200 milliárd forinttal lesz magasabb az államháztartás hiánya a vártnál. A válság miatt a lakosság kevésbé fogja hitelezni az államot, az államadósságkezelő ezért négyszer több devizapapírt tervez kibocsátani.

Magyarország mandátumot adott a Citigroupnak, az ING Banknak és a JP Morgannek egy eurókötvény-kibocsátás megszervezésére – írja az Mfor.hu az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleménye alapján. A devizaforrás bevonásával kapcsolatos további részletekről a korábbi gyakorlatnak megfelelően nem adott további információt az adósságkezelő.

Eredetileg az idei évben 1 milliárd euró keretösszegű devizakötvény-kibocsátást tervezett az ÁKK, ezt a módosítással felemelték 4 milliárd euróra. Az elmúlt években a kormány jelentősen leépítette az állam devizaadósságát, és a belföldi, forint eladósodást forszírozta. Ez persze helyes döntés volt, jelenleg például azért nem viseli meg a drasztikusan beszakadt forintárfolyam annyira a büdzsét, mert relatíve alacsony az devizatartozás aránya az államadósságban.

Mit kér Varga Mihály a Jézuskától? 320-as eurót

A gazdasági recesszió és a gyenge forint automatikusan növelik az amúgy sem alacsony magyar államadósságot. És a kormány még el sem kezdte a válságkezelési költekezést.

A lakosság kevésbé fogja finanszírozni az államot

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a járványhelyzet miatt az államháztartás éves hiányát a kormány nem a GDP 1, hanem 2,7 százalékára várja. Egyelőre kérdéses, tartható lesz-e az új hiánycél, mindenesetre a központi alrendszer (amiben nincsenek benne az önkormányzatok és a szociális alapok) pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1 234 milliárd forinttal 1 601 milliárd forintra emelkedett.

Engedi az EU, hogy elszálljon a tagállamok költségvetési hiánya és államadóssága

A kormány ugyan lehetővé tette, hogy a munkáltatók megnyirbálják a dolgozók jogait a munkahelyek megőrzése érdekében, de ehhez a munkavállalók beleegyezésére is szükségük van. Néhány jellemző példán keresztül megpróbáljuk bemutatni, hogy egyes helyzetekben milyen jogok illetik meg a dolgozókat.

A megnövekedett finanszírozási igényre és a részben megváltozott piaci helyzetre való tekintettel az ÁKK frissítette 2020 évi finanszírozási tervét – írja a lap. Nem meglepő módon a korábbi tervekhez képest csökkenő lakossági értékesítést prognosztizál az adósságkezelő – vagyis arra számítanak, hogy a válságban a lakosság kevésbé fogja kapkodni az állampapírokat, beleértve a nemrég bevezetett, eddig rendkívül sikeres MÁP+-t.

Most euróban is kell adósodni

Az 1 234 milliárd forinttal magasabb hiány, illetve a várhatóan 590 milliárd forinttal megnövekedő lakossági állampapír-visszaváltás és -visszavásárlás, valamint a 2020 januári, az eredeti tervekben nem szereplő 244 milliárd forintnyi röviddevizakötvény-visszavásárlás szükségessé teszik a bruttó kibocsátások növelését. Emellett, a jelenlegi piaci tendenciákat figyelembe véve az eredeti terveknél mintegy 900 milliárd forinttal alacsonyabb lakossági értékesítéssel tervez az adósságkezelő. Ennek eredményeként az ÁKK két fő területen kívánja növelni a bruttó finanszírozást.

Egyrészről 1 652 milliárd forinttal emelte az intézményi forintkötvény-kibocsátások tervezett volumenét 2020 egészét tekintve. Mindezt döntően a 3 és 5 éves államkötvények idén április hónaptól bevezetett heti aukciós gyakoriságra építve, mindemellett fenntartva és a piaci lehetőségek szerint óvatosan növelve a 10, 15 és 20 éves papírok kibocsátását. Másrészről növelte az eredeti tervekben szereplő 1 milliárd euró keretösszegű devizakötvény-kibocsátási keretet 4 milliárd euró ekvivalens keretösszegre.

A kormány végre bele akar húzni az államadósság csökkentésébe

Varga Mihály bejelentette, hogy a kormány gyorsítani akar az államadósság csökkentésén. Az adósság évek óta csak lassan csökken (illetve a GDP lassacskán kinövi az adósságot), régiós összehasonlításban még mindig magas.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a Szájer-ügyről: Fantáziám nekem is van, de nincs bizonyíték a nyomásgyakorlásra

Orbán a Szájer-ügyről: Fantáziám nekem is van, de nincs bizonyíték a nyomásgyakorlásra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Átlépte a 1,5 milliót a koronavírus áldozatainak száma a világon

Átlépte a 1,5 milliót a koronavírus áldozatainak száma a világon