szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi médiában egyre többen azt terjesztik, hogy Soros György fizet azoknak a tüntetőknek, akik George Floyd meggyilkolása miatt tiltakoznak. Sorosék igyekeznek fellépni az összeesküvés-elméletek ellen.

Michael Vachon, Soros György szóvivője közleményben cáfolta azokat az állításokat, miszerint a Nyílt Társadalom Alapítvány fizetne a rasszizmus ellen világszerte  tiltakozóknak. Megkeresték  a Twittert és a Facebookot, hogy távolítsák el a hazug tartlamakat, de  egyelőre nem érkezett reakció.
"Megdöbbentett   minket, hogy  az egyesült államokbeli, és a világ más tájáról származó emberek elemi erejű felháborodását  egyesek megpróbálják megkérdőjelezni - írta a közleményében Soros György szóvivője.
Hangsúlyozza, hogy gyászolják George Floydot, és mindazon afroamerikaiak halálát, akik rendőri brutalitás elszenvedői voltak. Ők olyan emberek miatt szenvedtek, akiknek a közösségünk védelme és szolgálata lenne a feladata, nem a közösség tagjainak meggyilkolása" - írja.
Reménykednek továbbá abban, hogy az emberek békésen tüntetnek az igazságszolgáltatás jobbá tételéért, amely a történelem során már többször kudarcot vallott etnikai kérdésekben. „Az erőszak minden formáját elutasítjuk, és nem engedjük, hogy néhány ember romboló tettei elvonják a figyelmet az összefogásról" - folytatódik a közlemény.
Hangsúlyozza azt is, hogy büszkén támogatják azokat a szervezeteket, amelyek előmozdítják a polgári elkötelezettséget, és amelyek támogatják az emberek azon jogát, hogy kormányukhoz forduljanak a sérelmeik megoldása érdekében. „Ezek az emberek azért tiltakoznak, mert aggódnak az országukért, nem azért mert bárki is fizetne nekik, ahogy azt néhány cinikus hang állítja". Minden ilyen állítás „hamis, sértő, és kárt okoz a demokráciának" - teszi hozzá.

Michael Vachon, Soros György szóvivője közleményben cáfolta azokat az állításokat, miszerint a Nyílt Társadalom Alapítvány fizetne a rasszizmus ellen világszerte tiltakozóknak. Megkeresték a Twittert és a Facebookot, hogy távolítsák el az ezt állító hazug tartalmakat, de  egyelőre nem érkezett reakció.

"Megdöbbentett, hogy az egyesült államokbeli, és a világ más tájáról származó emberek elemi erejű felháborodását egyesek megpróbálják megkérdőjelezni" - írta a közleményében Soros György szóvivője.

Michael Vachon hangsúlyozza, hogy gyászolják George Floydot, és mindazon afroamerikaiak halálát, akik rendőri brutalitás elszenvedői voltak. Ők olyan emberek miatt szenvedtek, akiknek a közösségünk védelme és szolgálata lenne a feladata, nem a közösség tagjainak meggyilkolása".

Reménykednek továbbá abban, hogy az emberek békésen tüntetnek az igazságszolgáltatás jobbá tételéért, amely a történelem során már többször kudarcot vallott etnikai kérdésekben. „Az erőszak minden formáját elutasítjuk, és nem engedjük, hogy néhány ember romboló tettei elvonják a figyelmet az összefogásról" Hangsúlyozza azt is, hogy büszkén támogatják azokat a szervezeteket, amelyek előmozdítják a polgári elkötelezettséget, és amelyek támogatják az emberek azon jogát, hogy kormányukhoz forduljanak a sérelmeik megoldása érdekében. „Ezek az emberek azért tiltakoznak, mert aggódnak az országukért, nem azért mert bárki is fizetne nekik, ahogy azt néhány cinikus hang állítja". Minden ilyen állítás „hamis, sértő, és kárt okoz a demokráciának" - teszi hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!