Egy fiatal öngyilkos lett, mert az app, amivel a tőzsdén kereskedett, 224 millió forintnyi mínuszt mutatott

Egy fiatal öngyilkos lett, mert az app, amivel a tőzsdén kereskedett, 224 millió forintnyi mínuszt mutatott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

16 ezer dollárt fektetett be, de 730 ezer dolláros adósságot halmozott fel a Robinhood applikációval a 20 éves egyetemista. Most kiderült, lehet, hogy csak tévedésből jelent meg ez az összeg.

Öngyilkos lett egy 20 éves amerikai egyetemista, aki 730 ezer dolláros, azaz közel 224 millió forintnyi adósságot halmozott fel a Robinhood nevű részvénykereskedő applikációval – írja a Forbes. Mint a hírt kiszúró Portfolio idézi, Alexander E. Kearns búcsúüzenetében azt írta:

Hogyan lehetett képes egy kereset nélküli 20 éves majdnem egymillió dollárnyi tőkeáttéttel kereskedni?

A fiatal 16 ezer dollárral kezdete a kereskedést, azaz 4,9 millió forinttal. Állítása szerint sosem engedélyezte a tőkeáttételt. Levelében azt is hangsúlyozta, hogy fogalma sem volt arról, hogy a díjmentes tőzsdézést kínáló applikációval mit csinál.

A Forbes egy képernyőkép alapján próbálta megérteni a történteket. Arra jutottak, Kearns opciós szerződésekkel húzhatta csőbe magát. Szerintük az sem elképzelhetetlen, hogy a 730 ezres mínusz csak átmeneti volt: miközben az egyik oldalon részvényeket vásárolt, addig a másik oldalon ugyanilyen értékben eladott, csak annak értéke az adott határidő végéig nem jelent meg egyenlegén. A fiatal egy pénzügyi területen dolgozó hozzátartozója is azt nyilatkozta a lapnak: szerinte a fiú nem is hibázhatott akkorát. Ő a Robinhood felhasználói felületét okolja a tévedésért.

Részleteket adatvédelmi okokra hivatkozva nem közölt a Robinhood a lebonyolított tranzakciókról. A lapnak arról nyilatkoztak: megrázta őket Kearns halála, és részvétüket fejezték ki családjának. A történtek miatt felülvizsgálják az applikációjuk nyújtotta lehetőségeket.

A Robinhood a koronavírus-krízis alatt 3 millió új felhasználót szerzett, többnyire olyan fiatalokat, akik soha nem foglalkoztak korábban a tőzsdével. A díjmentes kereskedést kínáló startup modelljét számos másik cég is lemásolta, most már ingyen lehet kereskedni az E-Tradenél, az Interactive Brokersnél, a Charles Schwabnál és a Merill Lynchnél is. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Hozzászólások