A koronavírus anyagilag is megviselte a magyarokat

A koronavírus anyagilag is megviselte a magyarokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Publicus kutatásában megkérdezett többsége szerint ősszel jöhet a koronavírus-járvány második hulláma.

A magyar társadalom közel negyedét anyagi szempontból is megviselte a járvány, derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített közvéleménykutatásából. A megkérdezettek 13 százalékának kisebb, kilenc százalékának pedig nagyobb mértékben csökkentek a bevételei, míg minden huszonötödik ember, vagyis az összes válaszadó négy százaléka lenullázódott

A felmérés szerint kormánypárti szavazók ötöde is elismerte, hogy negatívan változtak az anyagi lehetőségei, míg a legnagyobb bevételcsökkenésről a jobbikosok (48 százalék) és a DK-sok (43 százalék) számoltak be.

A válaszadók nyolc százaléka azt mondta, hogy sokkal kevesebb pénzből gazdálkodik a járvány óta,  22 százaléka pedig azt, hogy valamennyivel kevesebből, míg 67 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem érzékelt ebben változást.

A nehéz helyzetbe kerültekkel kapcsolatos kormányintézkedésekkel mindössze a válaszadók tizede volt teljesen elégedett, míg kétharmaduk teljes mértékben elégedetlen. A Fidesz-KDNP hívei az átlagnál sokkal opitimistábban látják a kérdést, tízből hatan elégedettek a kormányintézkedésekkel. Az ellenzékiek viszont sokkal kritikusabbak: a momentumosok 95, az MSZP-P szavazók 94, a DK-sok és a jobbikosok 83-83 százaléka szerint nem megfelelő döntések születtek.

Hasonlóképpen ellentmondásos a kisvállalkozások megsegítésének megítélése, míg a kormánypártiak több, mint kétharmada szerint megfelelő döntések születtek, addig az ellenzékiek bő 80 százaléka úgy látja, hogy rosszul kezelte a kérdést a kormány.

Meglepő módon Fidesz-KDNP-s szimpatizánsok is kritikusak voltak az oktatással kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatban, 26 százalékuk azt válaszolta, inkább nem elégedett a vészhelyzeti működéssel. Az ellenzéki oldalon a DK-sok (84 százalék elégedetlen), és a Momentum (92 százalék elégedetlen) hívei voltak legkritikusabbak.

Abban viszont pártlogóktól függetlenül egyetértettek a megkérdezettek, hogy ősszel ismét komolyan kell számolni a járvánnyal, 72 százalék nyilatkozott így.

Az összeesküvés elméletek is jelen vannak a társadalomban: a megkérdezettek 22 százaléka valószínűsíti, hogy a vírust Kínában állították elő, és szándékosan eresztették rá a világra. 13 százalék tartotta valószínűnek azt, hogy az amerikaiak szabadították rá a járványt Kínára. Az összes megkérdezett húsz százaléka pedig inkább valószínűnek tartotta azt, hogy azért hozták létre a vírust, hogy a társadalmak megszabaduljanak az idős népesség terhétől.

Hozzászólások