Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Korrigálták a kiírást, megjelent a Lánchíd karcsúsított felújításának közbeszerzése. A főváros alaposan bebiztosította magát arra az esetre, ha a kormány nem adna támogatást.

Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában – jelentette be a BKK. A júliusban bejelentett ütemtervnek megfelelően – amennyiben kedvező ajánlatok érkeznek és a Kormány biztosítja az ígért támogatást – a BKK 2021. februárjában köthet szerződést a kivitelezővel, és márciusban kezdődhet a kivitelezés, a híd így 2023-ra születhet újjá.

A BKK a Közbeszerzési Hatóság által kért hiánypótlást néhány nap alatt teljesítette, az eljárásban mindez nem okoz semmilyen késedelmet – hangsúlyozza a közlekedési társaság. Ez valóban így van, a kiírás szerint a pályázóktól a 8 éven (96 hónapon) belül befejezett munkákat fogadják el referenciaképp. A kiírást a Közbeszerzési Hatóság azért dobta vissza, mert eredetileg 10 év (120 hónap) limitet szabtak. Holott a vonatkozó kormányrendelet elég egyértelműen nem engedi 8 évnél régebbi referenciák elfogadását. Karácsony Gergely főpolgármester a verseny erősítésével (és Mészáros Lőrinc elmúlt években kialakult építőipari uralmával) magyarázta a túl hosszú referenciaidőszakot. A Margit híd felújítása 2011 decemberében ért véget, 9 éve – vagyis a 8 éves limitben már nincs benne, a 10 évesben még benne lett volna.

A közbeszerzés előző változatához képest (amelyben még a Váralagút is benne volt, de csak túl drága ajánlatok érkeztek rá) a BKK ezúttal azért csak megtoldotta két évvel a figyelembe vehető referenciaidőszakot, legalábbis annak alsó végét. A kormányhatározat a tekintetben szigorú, hogy maximum 8 évvel korábban befejezett munkákat lehet figyelembe venni, abban azonban szabad kezet enged, hogy e beruházások megkezdése milyen rég lehetett. A közbeszerzés előző verziója 11 éves limitet szabott, a mostani verzió 13 évest.

Közleményében a BKK, és Facebook-posztjában Karácsony Gergely is ismét emlékeztetett rá, hogy a kormány még nem változtatott azon a határozaton, ami a hídra és az alagútra együtt biztosított 6 milliárd forintot. Ennek megfelelően a közbeszerzés feltételes, méghozzá duplán az:

Ha nem születik meg a kormánnyal a felújítás támogatási szerződése (vagy kisebb összegre születik meg), akkor a BKK eredménytelenné nyilváníthatja a közbeszerzési eljárást.

A majdani kivitelezővel kötendő vállalkozói szerződés tervezete speciális hatályba léptető rendelkezést tartalmaz – vagyis állami támogatás híján akár még az aláírt felújítási szerződés sem lép hatályba.

A BKK egyébként tárgyalásos közbeszerzést írt ki, tehát olyat, amely során a jelentkezőkkel lesz még tárgyalásos forduló az ajánlatok benyújtása után. Azzal a kitétellel, hogy a cég fenntartja a jogot rá, hogy a szerződést az eredeti ajánlat alapján, tárgyalások lefolytatása nélkül ítélje oda.

A közbeszerzésből az előző változathoz képest nemcsak a Váralagút hiányzik, de a pesti oldal villamos-aluljáró felújítása is – utóbbihoz a BKK már egy másik közbeszerzésen keres tervezőt. A híd környéke elvileg teljesen megújulna mindkét oldalon, gyalogos- és kerékpárosbarát lenne, bár e projektnek a híd felújításával egyszerre kellene zajlania, és nem látszik, hogy készen állnának a megvalósításra. Sőt a közbeszerzés előző verziója még tartalmazott legalább utalásokat arra a projektre, az újban nincsenek ilyenek. A kiírásba annyi került, hogy a pesti hídfőnél gyalogos átkelő létesül az északi és a déli járda között. Amire valóban nagyon nagy szükség lenne, a pesti hídfőnél jelen állás szerint szabályosan a híd egyik oldaláról a másikra csak a híd alatt, lépcsőzéssel lehet átjutni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Kormányrendelet miatt dobták vissza a Lánchíd közbeszerzését

A jogszabályok nem teszik lehetővé építési beruházások közbeszerzéseinél a jelentkezők 8 évnél régebbi referenciamunkáinak figyelembevételét, a BKK mégis 10 éves referenciaidővel írta ki a Lánchíd-tendert. Ide kapcsolódó érdekesség: decemberben lesz 9 éve, hogy véget ért a Margit híd felújítása, amit a Simicska-féle Közgép, a Strabag és az A-Híd csináltak.

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

"Ingázó igazolvánnyal" segítené a határ mentén dolgozókat Románia

Jól áll neki az 55 év: jubileumi V8-as Ford Mustangot teszteltünk

Jól áll neki az 55 év: jubileumi V8-as Ford Mustangot teszteltünk

Családi ház kertjébe zuhant egy szerb vadászgép

Családi ház kertjébe zuhant egy szerb vadászgép