Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A home office egyik hatása, hogy többet villanyt és gázt fogyasztottunk, ez pedig meg fog jelenni a számlán is.

A tavaszi korlátozások idején érezhetően megnőtt a magyar háztartások energiafogyasztása: a leginkább érintett három hónapban, márciusban, áprilisban és májusban

gázból nyolcadával, villamosenergiából pedig durván 7 százalékkal fogyasztott többet a lakosság, mint amit a korábbi években

– írja a G7, amely az elmúlt hét év adatait hasonlította össze.

Bár a fogyasztást számos tényező – leginkább az időjárás – befolyásolja, a szakértők szerint a karanténnak is számottevő hatása volt az elfogyasztott energiamennyiségre.

A lap számításai szerint egy átlagos fogyasztónak 2020-ban gázra 10-12 ezer, villanyra 6-7 ezer forinttal kellene többet költenie a megszokottnál. Sokaknak ráadásul ez egy összegben fog megjelenni, hiszen a többség átalányt fizet: a szolgáltatók adatai szerint gázért mindössze minden ötödik, az elektromos áramért pedig minden tizedik háztartás fizet havi diktálás alapján.

Az átalányosok számára némi jó hír, hogy a szokottnál alacsonyabb hőmérséklet miatt júniusban a lakossági áramfogyasztás például már elmaradt a sokéves átlagtól – kevesebbszer kellett bekapcsolni a légkondicionálót –, így végső soron pár ezer forinttal nőhet a végleges összeg. A rossz hír, hogy a szolgáltatók szerint ez is megterhelő sokak számára, az E.On-nál például azt mondták a lapnak, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalataik alapján kis mértékben romlott az ügyfelek fizetési képessége.

Hozzászólások