Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy eseménynek kell történnie, hogy közös nyilatkozatot adjon ki a belügyminiszter, az Állami Számvevőszék elnöke, a legfőbb ügyész, az MNB-elnök, valamint a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Most ez történt: együtt üzentek, hogy elkötelezetten harcolnak a korrupció ellen.

Nem gyakran történik meg, hogy egy sajtóközleménynek már a címe alapján tudjuk, ebből muszáj hírt írni, akármiről is szóljon az anyag. Ilyen ihletett pillanat jött el most, amikor egy e-mail érkezett, azzal a tárggyal:

Közös nyilatkozatban áll ki a korrupció elleni fellépés és a magyar jogállamiság mellett a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal

Van miről beszélni a magyar korrupció kapcsán – tíz év kitartó munkával Magyarország a középmezőnyből az Európai Unió második legrosszabb helyére küzdötte le magát a Transparency International korrupcióérzékelési listáján, az EU csalás elleni hivatala pedig évről évre közli, hogy nálunk csalják el arányosan a legtöbb uniós pénzt. Mégsem okozott igazi szívbe markoló meglepetést, hogy a belügyminiszter, valamint a hét intézmény első embere a közös nyilatkozatban azt állapította meg:

Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek, és az általunk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben.”

A nyilatkozat szerzői azt is leszögezték: „Magyarország Alaptörvénye, a magyar törvények hatékony jogállami keretet biztosítanak a korrupció elleni fellépésre, Magyarországon 2010-től megerősödött és intézményesült a korrupció visszaszorítását és megelőzését biztosító integritásszemlélet.”

Aki arról várt volna néhány értékes gondolatot, hogy a nemzeti együttműködés rendszere miként foglalta el a szervezeteket, amelyeknek a feladata a korrupció megelőzése volna, annak csalódnia kellett. Ellenben azt megtudhattuk, hogy

Magyarország gazdasági eredményei, a magyar gazdaság elmúlt években megvalósult dinamikus növekedése, illetve fenntartható kifehéredése alátámasztják a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét”.

De nem ülhetünk a babérjainkon, hiszen „ezen eredmények megvédése célzott intézkedéseket és szoros együttműködést igényel”.

Mi szurkolunk.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Hozzászólások