Megfelezte Mészáros Lőrinc szállodáinak bevételét a koronavírus

Megfelezte Mészáros Lőrinc szállodáinak bevételét a koronavírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez viszont alig látható a tőzsdei cégének eredményein.

Növelte nyereségét 2020 első félévében a Mészáros Lőrinc cégbirodalmát összefogó tőzsdei cég, az Opus Global. A koronavírus miatt bedőlt turizmus viszont érezteti hatását: a cég alá tartozó turisztikai üzletág milliárdokat bukott – írta a Portfolio.

A lap szerint a turisztikai szegmens bevételét megfelezte a járvány, a 2019 első félévi 14,5 milliárd forintos bevétel után csak 7,2 jött össze eddig az idén, ami után 3,8 milliárd forintos adózás előtti veszteséget könyvelt el az üzletág. A koronavírus-járvány első hulláma alatt több, mint 50 százalékos leépítés is történt a Hunguest Hotels szállodaláncnál, ami viszont a Kisfaludy-program és hasonló állami turisztikai támogatások keretében milliárdokat nyert felújításra.

A tőzsdei cég ugyanakkor jól teljesített: az építőipari cégek sorra nyerik a projekteket, és jól teljesítenek a mezőgazdasági vállalatok is, ezért a turizmusból kieső pénz nem rontott sokat az első negyedév eredményein.

Az Opus Global 2020 első hat hónapjában 98,8 milliárd forintos árbevételt és 17,75 milliárd forint adózás, kamatok és értékcsökkenés leírása előtti profitot, és kicsit több, mint 4 milliárd forint adózás előtti eredményt könyvelt el.

2019 második félévéhez képest ez szép növekedés, amit 96,34 milliárdos bevétellel és 17 milliárdos adózás, kamatok és értékcsökkenés leírása előtti profittal zárt a cég, de a bevételekben 24 százalékos a visszaesés 2019 azonos időszakához képest. Közben komoly változás volt a cég életében, az Opus energetikai üzletága ugyanis kiürült, többek között azzal, hogy a cég eladta a Mátrai Erőművet az államnak.

A legtöbb pénzt az Opus ipari szegmense hozta a konyhára, ez 61,9 milliárd forint bevételt termelt, 4,8 milliárddal többet, mint 2019 első félévében. Ide tartoznak többek között a Mészáros cégcsoport közbeszerzéseket sorra nyerő építőipari vállalkozásai, mint a Mészáros és Mészáros Kft. és az R-Kord Kft. Előbbi cégnek jelenleg 54, utóbbinak 38 projektje fut éppen, a két vállalat nyitott szerződésállománya pedig több mint 232 milliárd forint.

2019 elején 31, az év végén 54 cég tartozott az Opus alá, 2020-ban pedig negyven.

(via Portfolio)

Hozzászólások