szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gödöllői raktárból indították útjára a Csehországnak küldött szállítmányt. Épül az uniós raktár is 2,5 milliárd forintból.

A magyar kormány 150 invazív lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben, írtuk meg már korábban. A segítséget nemcsak Andrej Babis cseh kormányfő köszönte meg Orbán Viktornak, hanem Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte, méghozzá magyarul.

A szállítmány indulásáról a Magyar Távirati Iroda is adott ki képeket, ezekből azonban még egy érdekes részlet kiderült: a lélegeztetőgépeket – vagyis azok egy részét – egy gödöllői raktárban tárolja a kormány.

©

Magyarország a járvány kezdete óta több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet. Ez azt jelenti, hogy egy gép átlagára 18,7 millió forint volt, eddig azonban nem lehetett pontosan tudni, hol tárolják őket.

Annyi viszont biztos, hogy szeptemberben Magyarország is csatlakozott a rescEU orvostechnikai felszereléseinek tartalékát fogadó uniós országokhoz. Az így 2,5 milliárd forintból épülő uniós raktárban a lélegeztetőgépek mellett FFP2 és FFP3 maszkok, védőköpenyek és kesztyűk is lesznek majd, ahonnan szükség esetén uniós tagállamokba szállítják őket.

(Címlapkép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára és Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyért felelős államtitkára a Csehországnak adományozott lélegezetőgépek átadásán Gödöllőn.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova