Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Új kockázatra hívta fel a figyelmet a pekingi Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Vajon Vuhanban is ez volt a helyzet? – teszi fel a kérdést ártatlan arccal a Global Times.

Külföldről érkezett fagyasztott élelmiszerek miatt kapta meg sok kínai a Covid–19-fertőzést Pekingben, Csingtaóban és a kelet-kínai Santung tartományban – írja a pekingi vezetés véleményét tükröző angol nyelvű portál. A Global Times beszámol arról, hogy a szakértők között ezek a friss esetek gyanút ébresztenek: lehet, hogy Vuhanban is ez történt egy évvel ezelőtt? A kínai nagyváros halpiaca ugyanis szintén szoros kapcsolatban áll a hűtőiparral, mert Vuhan jó messzire van a tengertől, ahonnan a halak és rákok nagy része érkezik.

Arra, hogy a vírus hűtött élelmiszerrel érkezett volna Vuhanba, semmilyen bizonyíték sincsen – hangsúlyozza a Global Times, amely olyan szakértőket is idéz, akik szerint ilyen nagy fertőzési hullámot nem válthatott ki a fagyasztott élelmiszerrel érkező vírus.

A hűtőlánc és a vírus

A pekingi egészségügyi hatóság hosszasan foglalkozik azzal, miképp lehetne megakadályozni azt, hogy egy Covid-pozitív munkás révén sokan megfertőződjenek, akik a fagyasztott termékekből vásárolnak. A rakodómunkások eddig nem védekeztek különösebben a vírus ellen, de ezentúl ez másképp lesz. Nemcsak maszkot és kesztyűt kötelesek viselni, de speciális védőruhát is. Csingtao város helyettes polgármestere ugyanis elmondta: a vírus képes sokáig fennmaradni a fagyasztott áruk felszínén.

A vuhani egyetem fertőző betegségek intézetének helyettes igazgatója ugyancsak arról beszélt a Global Timesnak: "lehetséges, hogy a koronavírus így érkezett a városba". Jang Csangcsiu ugyanakkor azt is elmondta:

nem találtuk meg azt a fertőzési láncot, amely a denevértől az emberig terjed. Ezért tovább kell folytatni a kutatásokat: meg kell vizsgálni más állatokat, köztük a tengerieket is.

A hongkongi egyetem biológus professzora viszont úgy nyilatkozott a Global Timesnak, hogy a hűtőlánchoz kapcsolódó fertőzések eddig nem okoztak komoly járványt. A fagyasztott élelmiszerlánc több mint 3 millió munkását tesztelték, és csak 22 pozitív esetet találtak.

Kína fő járványszakértője is megszólalt: emlékeztetett rá, hogy kezdetben a Covid–19-fertőzés a halpiac kereskedőit érintette. Vu Zunjou hangsúlyozta: nem szabad elsietett következtetéseket levonni, amíg nincs tudományos vizsgálati eredmény a fertőzés eredetét illetően.

Hozzászólások