Néppárt: Arra számítunk, hogy meggyőzzük a magyar kormányt

Néppárt: Arra számítunk, hogy meggyőzzük a magyar kormányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Néppárt nem mond le a jogállamisági mechanizmusról.

Arra számítanak az Európai Néppártban, hogy meg tudják győzni a magyar kormányt, "hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is" – mondta a Telexnek Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt (EPP) uniós frakciójának kommunikációs igazgatója.

Mint korábban beszámoltunk róla, Magyarország és Lengyelország blokkolta a döntéshozatalt az EU következő hétéves költségvetéséről és a hozzá tartozó helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel hozzájárulásukat adták a jogállamisági kritériumok beépítéséhez az uniós pénzek kifizetésénél.

Pedro Lopez de Pablo szerint csak együtt fogják megszavazni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot. Az interjúban azt is elmondta, az EPP nem mond le a jogállamisági mechanizmusról.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt elfogadott 1800 eurós csomag – a vétó miatti – késleltetése a válság által leginkább sújtott államokat és polgárokat károsítja. Az EPP-ben arra számítanak, hogy az Európai Tanács olyan megoldást talál, amely nem késlelteti a folyamatot.

Elmagyarázzuk, hol tart most az Orbán-EU-meccs

Soha nem látott hévvel esett neki a magyar kormány az Európai Unió vezetőinek, miután kiderült: nem tudja elkerülni, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekhez kössék. Varga Judit kiéheztetésről beszélt a héten, Orbán a migránskártyát húzta elő, és mindenki a magyar vétót emlegeti. De miről beszélnek és kinek van igaza?

Hozzászólások