szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány csak azzal a szervezettel konzultált, aminek Orbán Viktor az elnöke.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az ország egyik legnagyobb idősügyi szervezetével, az ezer klubot és 120 ezer tagot összefogó Nyugdíjas Klubok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetségével nem egyeztetett a kormány – mondta a Népszavának Hegyesiné Orsós Éva, a szervezet vezetője. A konzultációból kihagyott szervezetek szerint a „12 fős kirakattestület”, az Idősek Tanácsa a valóságban készen kaphatta a rendelet szövegét, hogy bólintson rá.

Hegyesiné Orsós Éva szerint biztos, hogy sokaknak megnyugtató lehet, ha van egy védettebbnek hitt idősáv a vásárlásra, de az Életet az éveknek országos klubhálózat tagjai ennél sokkal komolyabb segítséget várnának a kormánytól. Rengetegen panaszkodnak például arra, hogy

az állami egészségügy a járvány miatt nem képes megfelelően foglalkozni a nem covidos betegekkel,

egyre többen szorulnának magánellátásra, de nem tudják megfizetni. A magánegészségügy bevonásának módján kellene a kormánynak gondolkodnia – tolmácsolta a valódi tagsággal rendelkező idősszervezetek kérését az elnök, azzal kiegészítve, hogy hasonlóan

égető szükség lenne ingyenes immunerősítő vitaminokra, mert a rezsi és a gyógyszerek, élelem megvásárlása után a nyugdíjasok töredékének marad ezekre pénze.

Ők épp most szerveznek adománygyűjtést, hogy a tagságot országszerte elláthassák a vitaminokkal, a Béres Alapítvány pedig 8 millió forint értékben oszt szét ebben a körben Béres cseppeket. Orsós Éva alapvetőnek tartaná azt is, hogy a kormány ne kifossza, hanem támogassa az önkormányzatokat, hogy bővíteni tudják a házigondozó szolgálatukat, amire nagy szüksége lenne sok idős embernek.

Személyesen Orbán Viktor jelentette be, hogy az Idősek Tanácsa „kérésére” (a szervezet elnöke Orbán Viktor) a kormány vásárlási idősávot vezet be az élelmiszerboltokban (illetve mint utóbb kiderült a gyógyszertárakban és a drogériákban) az időseknek. Hétköznap (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 08.00 óra és 10.00 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az üzletekbe, fiatalabbak nem. Az idősek bármikor máskor is bemehetnek, de a védett idősávban csak ők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött