szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha külföldön biztosít egy magyar hallgatót az egyeteme, azt be kell jelentenie Magyarországon, vagy megbírságolhatják.

A széles körű online oktatás ellenére a külföldön tanuló magyar diákok egy része kint maradt – az ő adó- és járulékkötelezettségeikről írt az Adózóna. A cikkben kitérnek arra a koronavírus-járvány miatt különösen aktuális kérdésre, hogy az egészségügyi szolgáltatások milyen feltételek mellett, melyik oszágban vehetőek igénybe. 

Kiderül például, hogy – az OECD Modellegyezmény alapján – alapvetően adómentes az a pénz, amit otthonról kap egy külföldön tanuló egyetemista arra, hogy tanulni tudjon. Az ösztöndíjakról azt írják, abban az esetben, ha a tartózkodás állama fizeti, akkor azt ott is kell leadózni.

Elemzésében az Adózóna kitér a fizetésekre is. A munkáért járó ellenérték általában a tartózkodás országában akkor adómentes, ha a munka a magánszemély tanulmányaival, szakmai képzésével kapcsolatos.

A diákok – hasonlóan a magyar szabályozáshoz – a tartózkodás államában sok esetben az egyetemi hallgatói jogviszony alapján biztosítottnak minősülnek. Így annak a diáknak, akinek más EGT-tagállamban vagy olyan országban lesz egészségügyi biztosítása, amellyel van nemzetközi egyezménye Magyarországnak, a külföldi biztosítás fennállását be kell jelentenie. Ilyenkor ideiglenesen érvénytelen lesz a magyar taj-száma, de a magyar biztosítás alapján kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyát is vissza kell küldenie.

Azt is írják, hogy ha külföldön nem biztosított valaki, akkor hiába nincsen Magyarországon, itt fizetnie kell a biztosítását.

A külföldi biztosítást és annak megszűnését is 15 napon belül be kell jelenteni – figyelmeztetnek. Az elmulasztott bejelentés után bírság járhat.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Ingatlan

Már most is olcsóbb az albérlet, de mire kezdődik az egyetem, még olcsóbb lehet

Ingatlanpiaci szakértők szerint sok egyetemista kivár és addig nem köt lakásbérleti szerződést, amíg ki nem derül, hogyan folytatódik az oktatás a felsőoktatási intézményekben szeptembertől. Az árak – nem csak a járvány miatt – csökkentek, és a nagy kínálat miatt még tovább csökkenhetnek. Eközben kollégiumi férőhelyből nemhogy több, kevesebb lett.

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat