Bruttó 3050 forinton múlik a jövő évi minimálbér

Bruttó 3050 forinton múlik a jövő évi minimálbér

Utolsó frissítés:

Balla Györgyi Szerző:

Tetszett a cikk?

A szakszervezetek és a munkaadók képviselői ma tárgyaltak utoljára ebben az évben a minimálbér összegéről, de megállapodás továbbra sincs. Egyik oldal sem enged.

Továbbra sincs megállapodás a 2021-es minimálbér összegéről. A szakszervezetek délelőtt ültek tárgyalóasztalhoz a munkáltatói oldal képviselőivel, a tárgyalást a kormány részéről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezette.

November óta ugyan mindkét fél engedett valamit, a munkavállalók például a korábbi, 10, majd 6,5 százalékos emelés helyett 5 százalékos javaslattal éltek, míg a munkaadók 3,1 százalékkal emelnék a béreket, bár szerintük a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben egyáltalán nem szabadna béremelésről beszélni.

Valahogy kiizzadjuk

– mondta mégis a 3 százalékos esetleges emelésre a hvg.hu-nak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Rolek Ferenc szerint a kormány is 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re, ezért emelnék ők is ennyivel a béreket, noha szerinte „felelősen még ez sem alapozható meg”. A járványra utalva úgy fogalmazott, „nem lehet attól elrugaszkodni, hogy 2020-ban mi történt”.

A minimálbér összege jelenleg nettó 107 ezer, bruttó 161 ezer forint. 3,1 százalékos béremelés esetén 2021-ben bruttó 166 ezer forintra nőne, míg a garantált bérminimum 217 ezerre. A munkaadók azzal álltak még elő, hogy egy esetleges újabb munkáltatói járulékcsökkentés esetén hajlandóak lennének további béremelésre, erre azonban a kormány szerint csekély az esély.

A szakszervezetek többlépcsős megállapodást szerettek volna, vagyis azt, hogy 5 százalékkal emelkedjen a minimálbér 2021. január 1-jétől, és kapjanak garanciát egy automatikus évközi korrekcióra. "Ha a főbb makrogazdasági mutatókban, amelyekben megállapodunk, változás következik be, például az infláció az első félévben nem 3, hanem 4 százalék lesz, akkor 1 százalékkal még nő a minimálbér" – magyarázta a hvg.hu-nak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László. A kormány részéről azonban Palkovics László azt mondta, hogy a többlépcsős megállapodást nem támogatja.

Ha a szakszervezetek javaslatát fogadnák el, bruttó 8500 forinttal nőne 2021-ben a minimálbér. Ezzel szemben a munkaadók bruttó 5 ezer forinttal emelnének. A két oldal tehát lényegében bruttó 3050 forintban nem tudott megállapodni.

A tárgyalást januárban folytatják. Megegyezés legkorábban január közepén várható.

Hozzászólások