362-es árfolyamon zárta a forint 2020-at

362-es árfolyamon zárta a forint 2020-at

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szilveszter napján kis időre 365-re is gyengült a forint, de egy kicsit erősödött az év utolsó óráiban.

December 31-e reggelig folytatódott a forint két hete tartó gyengülése, akkor egy rövid időre át is lépte a 365-ös határt a forint/euró árfolyam. Délelőtt 11 után azonban erősödni kezdett, így 2020 utolsó óráiban 362 forintot kellett fizetni egy euróért.

Az eredeti 2020-as költségvetés szerint 320,9 kellett volna, hogy legyen az árfolyam - ezt az év folyamán egyetlen alkalommal sem sikerült még csak megközelíteni sem.

Egy éve ilyenkor 329 forintba került egy euró, azóta sem volt olyan erős a forint. Januárban és februárban folytatódott az akkor már évek óta tartó lassú, de folyamatos gyengülés, a tavaszt 335-ös árfolyamon indította - vagy ahogy az MTI fogalmazott, "történelmi csúcsra erősödött az euró". Onnan a járvány okozta bizonytalanság miatt zuhanni kezdett, majd az egészre még egy lapáttal rátett az, hogy a kormány hetekig csak ígérte, hogy majd bejelent valamit a gazdaságpolitikáról. A történelmi mélypontot április 1-jén érte el a forint, akkor 369,5 forintba is került egy euró.

Miután a kormány csak előállt a válságkezelő csomagjával, és hamarosan az is kiderült, hogy a járvány első hullámát az egészségügyünk kevés kárral megúszta, a nyár nagy részét a 345-350 közötti tartományban töltötte a forint. De ahogy egyre inkább lehetett látni, hogy a második hullám súlyos lesz és komoly gazdasági károkat is okozhat, úgy menekítette egyre több befektető a biztonságosabb euróba, dollárba vagy aranyba a pénzét, így szeptember végére már újra 365-nél járt az árfolyam. Kevés kilengéssel azóta is azon a szinten maradt.

 

 

Hozzászólások