szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Josep Maria Bartomeut hétfőn vették őrizetbe és éjszakára is benntartották a BarcaGate miatt. Az tavaly kirobban ügy lényege, hogy a katalán klub volt elnöke egy külsős PR-céget busásan megfizetve igyekezett elnyomni az őt kritizáló hangokat a közösségi médiában.

Szabadlábon távozhatott a kedd délelőtti kihallgatás után a bíróságról Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona volt elnöke, aki hétfői előállítását követően az éjszakát a rendőrségen töltötte. Bartomeut és a katalán klub több vezetőjét azután kísérték be a spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói, hogy a klub székházában vizsgálódtak.

Letartóztatták a Barcelona volt elnökét

A spanyol rendőrség a katalán klub jogi osztályának vezetőjét és a jelenlegi főigazgatót is előállította.

A volt elnök mellett előállították korábbi jobbkezét, az elnökség volt igazgatóját, Jaume Masferrert, továbbá Roman Gómez Pontit, a klub jogi osztályának vezetőjét és Óscar Graut, a jelenlegi főigazgatót. A rendőrségen egyikük sem tett tanúvallomást, utóbbi kettő távozhatott is, de Bartomeu és Masferrer a rendőrségen töltötte az éjszakát. Őket kedd délelőtt bíróságra szállították, de ott sem tettek vallomást. A bíró ezután elrendelte szabadlábra helyezésüket.

A bíró egyben megszüntette a BarcaGate néven emlegetett ügyben a rendőrség vizsgálati anyagának titkosítását, így mostantól az érintettek is megismerhetik annak részleteit. A két vizsgált vezető ennek ismeretében, egy későbbi időpontban tesz majd vallomást.

A spanyol sajtóban egy éve került napvilágra, hogy egy külsős PR-cég a klub megbízásából a közösségi médiában több mint száz álprofil segítségével ellenkampányt folytatott a Bartomeut kritizáló egykori és jelenlegi játékosokkal szemben. Beszámolók szerint hat tételben csaknem egymillió eurót (363,8 millió forintot) fizettek ki a cégnek.

Bartomeut és Masferrert hűtlen kezeléssel, korrupcióval és pénzmosással vádolták. A botrány miatt lemondott az általuk megkerült igazgatóság több tagja is, majd október végén maga Bartomeu is távozott az elnöki posztról.

Az FC Barcelonánál vasárnap választják meg az új elnököt, a korábbi, január 24-i szavazást a koronavírus-járvány miatt halasztottak el. A három jelölt a klubot 2003 és 2010 között már irányító, legesélyesebbnek tartott Joan Laporta, valamint Víctor Font és Toni Freixa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse