szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gulyás Gergely bejelentette, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A csütörtöki kormányinfón többet közt arról is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy bár a kormány szívesen nyilvánosságra hozná az uniós vakcinák árát, de ezt nem tehetik.

Elmondta viszont, hogy a keleti vakcinák mennyibe kerülnek:

az orosz vakcinából 2 adag 17 euróba, a kínaiból – amelyből az újabb adagot ma személyesen Orbán Viktor várt a reptéren – 63 euróba kerül.

Azért két adagról beszélt a miniszter, mert mindkét vakcinából két oltást kell beadni a várt védettség eléréséhez. Gulyás a kormányinfón azt is bejelentette, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

Az, hogy az EU által beszerzett vakcinák mennyibe kerülnek, üzleti titok – erre utalt Gulyás is –, ám decemberben egy belga kormánytag véletlenül kitett egy táblázatot a Twitterre, amely szerint az AstraZeneca 1,78 euróba, a BioNTech/Pfizer 12 euróba, a Johnson & Johnson 8,50 dollárba, a Moderna pedig 18 dollárba kerül.

Mindez azért is érdekes, mert korábban kiderült, hogy a kormány mindössze 1,7 millió vakcinát rendelt a Moderna termékeiből, miközben az EUrológus számításai szerint akár tízmillióra is jogosultak lennénk. Akkor ezt azzal magyarázta a kormány, hogy a Moderna vakcinái túl drágák – bár korábban, amikor a kínai vakcinák áráról érdeklődött a sajtó, úgy nyilatkoztak, hogy a védekezésnél sosem lehet szempont a költség. (Később az is elhangzott, hogy azok csak decemberben érkeztek volna, addig pedig remélhetőleg más vakcinákból lesz elegendő darab, mindenesetre a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat már bejelentkezett a lemondott vakcinákért.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!