IMF: dinamikus, de egyenlőtlen fellendülés várható

IMF: dinamikus, de egyenlőtlen fellendülés várható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hat százalékkal növekedhet a globális gazdaság az idén – jósolja a Nemzetközi Valutaalap, amely hozzáteszi: a feltörekvő és szegény gazdaságok rosszabbul viselik a válságot, így náluk lassabb lehet a kibontakozás.

Hála az óriási állami támogatásoknak, a koronavírus-válság kisebb sebeket ejtett a világgazdaságon, mint a 2008-as krízis – állapítja meg az IMF most közzétett jelentése. Korábban a mostani hat helyett 0,2 százalékkal kisebb fellendülést jósolt a Nemzetközi Valutaalap, mely most úgy látja, hogy a nagy állami támogatások meghozzák az eredményt.

Mindenekelőtt az USA 1900 milliárd dolláros és az Európai Unió 750 millió eurós válságkezelő csomagjára utal a jelentés. Ráadásul Joe Biden amerikai elnök ezt akarja még 2300 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programmal megfejelni.

Állami támogatás híján sok a gond

A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol az állam nem képes hasonló támogatási csomagokra, csak jóval szerényebb fellendülés várható. "Középtávon sok problémával szembesülhetnek ezek az államok" – írja az IMF, amely szerint a recesszió ezekben az országokban mélyebb lesz, és tovább elhúzódhat.

A Nemzetközi Valutaalap itt az unión kívüli feltörekvő európai gazdaságokra, Latin-Amerikára és Afrikára utal. Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza blogjában megjegyezte, hogy bár az oltási kampányok felgyorsíthatják a gazdaságok fellendülését, ám sok fejlődő országban gondot jelent a vakcinák beszerzése, ezért ez is hátráltathatja a fellendülést.

A másik országcsoport, ahol lassúbb lehet a kilábalás a válságból, ahol a turizmus meghatározó szerepet játszik a gazdaságból. Ezekben az országokban előfordulhat, hogy csak 2023-ban érik el a pandémia előtti színvonalat. Ezekben az országokban átlagosan 20 százalékkal csökken az egy főre jutó GDP 2020–2022 között. A fejlett országokban ez "csak" 11 százalék.

Az előbbiekkel szemben nagy kivételt Kína jelenti, ahol folyamatosan növekszik a GDP – írja a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza.

Hozzászólások