szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

A születésszám látványos márciusi növekedése csak egy egyszeri kiugrás volt, áprilisban újra csökkenni kezdett a mutató – derül ki a KSH most kiadott adataiból. Eközben hatalmasat nőtt a halálesetek száma.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal az áprilisi demográfiai adatokat. Ezek szerint a természetes fogyás – vagyis a halálozások és a születések különbsége – 125 százalékkal nőtt a 2020 áprilisihoz képest.

Idén áprilisban az eddig ismert adatok szerint 14 714 magyar halt meg, ami 40 százalékkal, 4214 fővel több az egy évvel korábbinál. Azt külön kiemelte a KSH, hogy a járvány miatt a szokásosnál sokkal több időbe telik a halotti anyakönyvi kivonatokat összesíteni, ezért ez a mutató még nőhet is.

És valóban, a korábbi hónapok számait is korrigálták most, ezernél is több korábbi haláleset került be most visszamenőlegesen a statisztikába:

  • még a januárban elhunytak között is voltak 31-en, akik csak most kerültek be a statisztikába, az eredetileg közölt 12 916-ról márciusra már 13 750-re nőtt a számuk, most már 13 781-nél tart,
  • februárról először 11 024 áldozatot jelentettek, ezt azóta 11 598-ra korrigálták, most pedig már 11 819-re,
  • márciusról pedig egy hónapja ilyenkor 16 379 halálesetről adtak hírt, ezt 17 304-re növelték most.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a korrekcióval együtt

2021 márciusa az elmúlt 21 évnek nem a harmadik legrosszabb halálozási mutatója, ahogy az eddigi szám mutatta, hanem a legrosszabb.

Az áprilisi halálozási szám így is jóval a koronavírusos áldozatok száma alatt marad, abban a hónapban a hivatalos adatok 6706 covidos áldozatról szóltak, vagyis nélkülük egy hatalmas csökkenés lett volna (tavaly áprilisban 303 áldozata volt a járványnak). Ennek több lehetséges oka is van, a legvalószínűbb magyarázatok között szerepel az, hogy a járványügyi korlátozások más betegségektől is jól védtek, de az sem elhanyagolható, hogy a korábbi hónapokban sok olyan idős vagy súlyos beteg halhatott meg a koronavírus miatt, aki a vírusfertőzés nélkül mostanáig élhetett volna.

Az év első négy hónapjában összesen 57 618-an haltak meg az országban, 12 463-mal többen, mint tavaly január és április között.

Eközben áprilisban 6966 gyerek született, ez a szám 1,3 százalékkal, 94 fővel kevesebb, mint 2020 áprilisában. Az év első négy hónapjában szinte pontosan ugyanannyi gyerek született, mint tavaly január-áprilisban, a 29 273 születés csak 24-gyel kevesebb a tavaly ilyenkorinál. Az éven belüli váltakozás viszont látványos: januárban 9,3 százalékos volt a visszaesés, februárban ez már pozitívba fordult, márciusban 10 százalékos a növekedés, és most újra csökkenést mértek.

Első ránézésre ez olyannak tűnik, mint ha az első hullám alatt sokan elhalasztották volna a gyerekvállalást, majd a tavasz végén, ahogy a lezárások véget értek, és úgy tűnt, kijövünk a válságból is, úgy döntöttek, mégis legyen most gyerekük, azonban a nyár közepére visszatért a gyerekvállalási kedv a régibe. De mielőtt túlzottan elkötelezzük magunkat e magyarázat mellett, érdemes lesz néhány hónapot várni, hogy tartósabb trendeket lássunk.

A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított értéke a tavaly ilyenkori 1,49-ről 1,52-re nőtt.

Áprilisban hatalmasat nőtt a házasságkötések száma, az 5046 új házasság 1125-tel több a tavaly olyankorinál – a járvány miatt tavaly áprilisban sokan elhalasztották inkább az esküvőt. Idén eddig összesen 17 047 pár kötött házasságot, ez 860-nal több az egy évvel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!