Valami történt a felhőkkel Budapest felett – fotók, műholdképek

Valami történt a felhőkkel Budapest felett – fotók, műholdképek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szabad szemmel is követni lehetett a hétvégén Budapest felett, ahogy eljegesednek a felhők és úgynevezett fázisátalakuláson mennek át – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Szombat délután 6-6,5 kilométeres magasságban egy körülbelül -20 fokos, túlhűlt vízcseppekből álló felhőzet vonult át a főváros felett és átmenetileg az égbolt egy nagyobb részét beborította – írta az OMSZ, amely több fotót és műholdképet is közölt a jelenségről.

A meteorológusok szerint arra lehettünk figyelmesek, hogy a felhők egy része hirtelen „gondol egyet” és fázisátalakuláson esik át. Ez azt jelenti, hogy jégkristályok, hópelyhek keletkeztek bennük, amelyek nem érték el a talajt, útközben elolvadtak, elpárologtak (az olyan csapadéksávot, amely nem éri el a felszínt, virgának nevezi a meteorológia).

A jelenség látványosabb megnyilvánulását az angol irodalomban fallstreak hole vagy hole punch cloudnak nevezik, amelyet az OMSZ szerint lyukfelhőnek fordíthatunk.

©
©

Azt is felidézték, hogy a felhőket egyébként fagypont alatti hőmérséklet esetén is még bőven vízcseppecskék alkotják, gyakran csak -20, -30 fok alatt történik meg a jégkristályok kialakulása.

A felhőzet fázisának szombati megváltozását műholdképeken is nyomon lehetett követni. A jégkristályokból álló felhőzet, illetve a csapadéksávok bizonyos hullámhossz tartományban kisebb albedót mutatnak, tehát kisebb részben verik vissza a rájuk eső napfényt.

Az alábbi műholdképeken a türkiz szín jelzi, hogy a felhőzetnél megindult a jegesedés.

©
©