szerző:
hvg.hu

Pécsen a hegyoldalba épült elegáns házaktól kezdve a belvárosi műemlék épületeken át egészen a külvárosi panelekig bárhol vehetünk lakást. Hogyan alakul az ingatlanpiac a 2010-ben jelentős európai figyelmet élvező városban? Szakértőket faggatunk.

Pécs ingatlanpiaca az elmúlt hónapokban ismét föllendült. A legkeresettebbek az Egyetemvárosban, Belvárosban és a Mecsekoldalban lévő tégla és panellakások, de népszerűek a kertvárosi részek ingatlanjai is. A legtöbben a lakóparkok újépítésű otthonai iránt érdeklődnek: a garzonok és a 3-4 szobás lakások egyaránt keresettek. A családi házak közül elsősorban a 15-20 millió forintos árkategória piacképes, de nem ritka a 30-40 milliós családi házak eladása sem.

Az átlagos vevők leginkább 100-120 négyzetméteres, háromszobás, nappalis családi házakat keresnek. Az építési telkek kínálata a közművesítéseknek köszönhetően igen bőséges. Annak ellenére, hogy túlkínálat van, az árak irreálisan magasak: míg korábban a közmű nélküli telkeket 3 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, ma 8-10 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik őket – tudtuk meg a pécsi Misina Ingatlanközvetítő Iroda szakemberétől.

Társasház minden mennyiségben

Kulturális főváros - megugranak a lakásárak?
A közelmúltban nagyon népszerűvé váltak a 3-8 lakásos társasházak. Ezek a peremkerületektől kezdve egészen a Mecskoldalig egymás után nőnek ki a földből. Ha valahol akad ezer-kétezer négyzetméter körüli üres telek, szinte biztos, hogy társasházat építenek rá, és nem családi házat. Ilyen ingatlanokra óriási a kereslet, függetlenül az elhelyezkedéstől. Vevő tehát mindig akad, csupán az érdeklődők köre változik: a peremkerületek újépítésű sorházi lakásait a 200 ezer forint körüli négyzetméterár miatt a kispénzű családok részesítik előnybe, míg a Mecsekoldal újépítésű lakásaiba a 350 ezres négyzetméterárat is kipengető tehetősebb réteg költözik. Ennek megfelelően az építési vállalkozók is specializálták magukat: van, aki kifejezetten olcsóbb, 60-80 négyzetméteres lakásokat épít, míg mások a magasabb igényeket szolgálják ki.

Az egyetemisták, pontosabban azok szülei is nagy számban keresnek eladó lakásokat. Egyes városrészeken részben emiatt túlkereslet alakult ki. Ettől eltekintve nem jellemző a betelepülők lakásvásárlása, és a költözések leginkább városon belül történnek.

Pécs Rózsadombja

A Mecsekoldal külön világ, amely leginkább a budapesti Rózsadombhoz hasonlítható. Az ingatlanárak ezen a részen minimum 20-25 százalékkal magasabbak, mint a város bármely más részén. Az itteni újépítésű lakások négyzetméterárai elérhetik a 400 ezer forintot is, míg hasonló ingatlanokat a történelmi belvárosban már 300-320 ezer forintért is kapni. Családi házak esetében még jelentősebb a különbség: míg a peremkerületekben már 20 millió forintért kapni 100 négyzetméter körüli, kifejezetten kellemes kertes házat, addig a hegyoldalban nem ritkán 45 millió forintért kínálnak hasonló ingatlanokat. Itt egyszerűen a presztízst kell megfizetni, a lakások, a kertes házak, és az építési telkek esetében – magyarázza a szakember.

A történelmi belvárosban és a várban lévő lakásokra a magas ár ellenére van kereslet. Ezeket a magas mennyezetű, műemlék vagy műemlék jellegű épületekben lévő ingatlanokat főleg befektetők keresik. A tulajdonosok tetemes összeget zsebelhetnek be egy-egy ilyen adásvétel után: egy frekventált helyen lévő 100 négyzetméteres, négyszobás polgári lakásért 30-32 millió forintot is megadnak a vevők.

Albérletek városa (Oldaltörés)


Az albérletek piaca igencsak meglódult. Az Egyetemvárosban nagy keresletet jelentenek a diákok, ráadásul a közelmúltban tatarozás miatt hosszabb időre bezárták a Pollack Mihály Műszaki Főiskola kollégiumát. Emiatt nagyon sokan keresnek albérletet, és az egyetemek környékén lévő lakások bérleti díjai igencsak megugrottak. Az olcsóbb albérletek a kertvárosi részeken, valamint a keleti városrészekben találhatóak. Itt 30-45 ezer forint plusz rezsi körül lehet kétszobás, bútorozott panellakásokat bérelni. A belvárosban, és az egyetemekhez közelebb eső részeken már jobban megfizettetik a lakhatást: átlagosan 45-60 ezer forint plusz rezsivel elégszenek meg a főbérlők. Az árakat a külföldi egyetemisták nagy száma is fölfelé nyomja. Számukra az egyetemek keresnek nagyobb tételben kiadó lakásokat.

Üzletek és raktárak

Pécs belvárosában négyzetméterenként 3500-4000 forintos havi bérleti díjért lehet üzlethelyiséghez jutni. A frekventált részen fekvő, kirakatos üzlethelyiségek túlnyomó többsége a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van. Klasszikus üzlethelyiségek egyedül a belvárosban találhatóak, a külső kerületekben inkább garázsokat és földszinti lakásokat használnak erre a célra. Ezek a helyiségek átlagosan havi 1500-2000 forintos négyzetméteráron bérelhetők– mondta Györkös Gábor, az Otviga Ingatlanközvetítő és Értékbecslő Kft. vezetője. A közelmúltban több raktár és logisztikai központ is épült a városban, illetve annak határában. Ezek havi bérleti díjai 500 forint/négyzetméter körül alakulnak. Klasszikus irodaházak nincsenek a városban, a lakásokból kialakított irodákat pedig lakásárban adják bérbe.

Fölkapott települések, stagnáló városok

A Pécs környéki települések közül kifejezetten népszerű Keszü, Gyód, Pellérd, Pogány, Kozármisleny és Bogád. Ezeken a településeken nagyon kellendőek a kertkapcsolatos sorházi lakások, ikerházak és önálló családi házak – mondta a Misina Ingatlanközvetítő Iroda szakembere.

A Mecsek nyaralóhelyei közül leginkább Orfű fölkapott. Az itteni ingatlanok stabilan tartják árukat: egy 200 négyzetméteres telken lévő, 30-40 négyzetméteres, 20 éve épült nyaralót 4 millió forinttól kezdődően lehet megvenni, míg a 80 négyzetméteres üdülőkért 16 millió forint körüli összeget kérnek a tulajdonosok. Harkány is népszerű üdülőhely, de itt inkább az újépítésű társasházi lakások keresettek. Ezeket gyakorlatilag pécsi lakásárban kínálják.

A Pécshez közel eső Sellyén, Vajszón, Szigetváron, Komlón, Sásdon és Szentlőrincen lelassult az ipari fejlődés, és a mezőgazdáság is stagnál. E települések ingatlanjai iránt emiatt lanyhább is kereslet. A környező falvakban sincs túl nagy mozgás: ezeken a részeken már 3-4 millió forintért kapni 2-3 szobás parasztházakat.

Tartalmi partnerünk a BookmarkMedia ingatlanpiaci hírügynökség

MTI/hvg.hu Itthon

Pécs lesz a Kulturális Főváros

Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának a kormány - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülés után. 2010-ben Magyarország és Németország egy-egy városa közösen viseli a címet egy éven keresztül.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Ingatlanpiac Pozsonytól Kassáig

Bár a szlovák ingatlanpiac a magyar piac fejlettségének három-négy évvel ezelőtti állapotát mutatja, a közelmúltban nagy volumenű fejlesztések indultak mind a kereskedelmi, mind az irodai, mind pedig a lakóingatlanok piacán. Magyaroknak is könnyű az ingatlanszerzés a Felvidéken.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Milyen terhekkel jár a műemlék lakás?

Egy ingatlan védettsége a tulajdonos szempontjából igen fontos tényező: ettől függ, mekkora a mozgástere, fölújíthatja-e otthonát kedve szerint, korszerűsítheti-e házát. Utánajártunk milyen típusú védettségek léteznek, és ezek milyen terhet rónak a lakókra.

Hét nap

ÍGÉRET PÉCSNEK

A pécsi Európa kulturális fővárosa 2010 program bekerül a 2007-2013 közötti második nemzeti fejlesztési tervbe (nft).

Mostantól magyarul is kiírja a MÁV a határon túli állomásneveket

Mostantól magyarul is kiírja a MÁV a határon túli állomásneveket

Kuciak-gyilkosság: egy államtitkár és több bíró telefonját is lefoglalták Szlovákiában

Kuciak-gyilkosság: egy államtitkár és több bíró telefonját is lefoglalták Szlovákiában

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Robotok harcáról készült videókat távolított el a YouTube, mert állatkínzásnak vette azokat

Robotok harcáról készült videókat távolított el a YouTube, mert állatkínzásnak vette azokat

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján